foto: arhiv Blagovest.si

Papež Frančišek se namerava med 13. in 15. septembrom muditi na obisku v Kazahstanu, je danes sporočil tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni. Razlog za obisk je sedmi kongres svetovnih verskih voditeljev, ki bo potekal v glavnem mestu te srednjeazijske države Nursultanu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papeževo potovanje v Kazahstan je Vatikan sicer napovedal že konec maja, danes pa je bilo uradno potrjeno.

Frančišek je nedavno končal svoj obisk Kanade, nakar je na povratnem letu v Evropo pojasnil, da bo moral zaradi zdravja omejiti svoja potovanja. Poleg Kazahstana želi 85-letni papež v prihodnosti obiskati tudi Ukrajino.

Poleg tega je na njegovem seznamu želja še vedno potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan, kamor bi moral odpotovati že v začetku julija. Vendar pa sta bili ti dve potovanji v začetku junija odpovedani zaradi Frančiškovih težav s kolenom, še navaja dpa.

Papež se je zaradi težav s kolenom tudi med obiskom Kanade v veliki meri zanašal na pomoč vozička. Poleg tega, da je med povratkom dejal, da mora upočasniti tempo svojih potovanj, je povedal tudi, da ne izključuje možnosti odstopa s položaja.

STA