foto: Wikipedia

Papež Frančišek je v nedeljo, 18. aprila, ob opoldanskem nagovoru spregovoril tudi o tem, da ni mogoče krščanstvo na daljavo, zato je izrazil veselje, da lahko spet govori ljudem neposredno. “Pogrešal sem trg,” je dejal po poročanju tednika Družina.

Slovenska spletna stran radia Vatikan pa je objavila vsebino njegovega nagovora, kjer je sicer uporabil tudi besede o tem, da je potreben dotik, kar je sicer tudi sporočilo evangelijskega odlomka te nedelje. “Za ta evangeljski odlomek so značilni trije zelo konkretni glagoli, ki v nekem smislu odsevajo naše osebno in skupnostno življenje: gledati, dotakniti se in jesti. To so tri dejanja, ki lahko dajo veselje resničnemu srečanju z živim Jezusom,” je dejal.

“Drugi glagol je, dotakniti se. S tem ko učence povabi, naj se ga dotaknejo in tako ugotovijo, da ni duh, jim in tudi nam Jezus nakaže, da naš odnos z njim ter z našimi brati ne more ostati »na razdalji«. Ne obstaja krščanstvo na razdaljo, ne obstaja krščanstvo na nivoju pogleda. Ljubezen zahteva gledanje in tudi bližino, zahteva stik, podelitev življenja. Usmiljeni Samarijan se ni omejil le na gledanje tistega človeka, ki ga je našel napol mrtvega ob poti, ampak se je ustavil, se je sklonil, mu oskrbel rane, dotaknil se ga je in ga naložil na svoje živinče ter ga odpeljal v gostišče. Tako je tudi z Jezusom samim, saj ljubiti pomeni vstopiti v življenjsko in konkretno občestvo z Njim,” je še povedal papež Frančišek.

Več TUKAJ.

C. R.