foto: Vatican Media

»Dragi bratje in sestre, blagoslovljen Božič! Božja Beseda, ki je ustvarila svet in daje smisel zgodovini in človekovi poti, je postala meso in se naselila med nami. Pojavila se je kot šepet, kot šelestenje nežne sapice, da bi z začudenjem napolnila srce vsakega moškega in ženske, ki je odprt za skrivnost.« Tako je papež Frančišek na božični dan ob poldne voščil Mestu in svetu iz osrednje lože vatikanske bazilike na Trgu sv. Petra.

Urbi et Orbi (Mestu in svetu)

Dragi bratje in sestre, blagoslovljen Božič! Božja Beseda, ki je ustvarila svet in daje smisel zgodovini in človekovi poti, je postala meso in se naselila med nami. Pojavila se je kot šepet, kot šelestenje nežne sapice, da bi z začudenjem napolnila srce vsakega moškega in ženske, ki je odprt za skrivnost.

Beseda je postala meso, da bi vstopila v pogovor z nami. Bog noče ostati v samogovoru, ampak hoče vstopiti v pogovor, kajti Bog sam, Oče in Sin in Sveti Duh, je pogovor, večno in neskončno občestvo ljubezni in življenja.

Ko je Bog prišel na svet v osebi učlovečene Besede, nam je pokazal pot srečanja in pogovora. Še več, on sam je v sebi utelesil to Pot, da bi jo mi mogli spoznati in jo prehoditi z zaupanjem in upanjem.

Sestre in bratje, »kaj bi bil svet brez potrpežljivega pogovora tolikih velikodušnih ljudi, ki so ohranjali v edinosti družine in skupnosti?« (Okr. Vsi bratje 198). V tem času pandemije se tega še bolj zavedamo. Naša sposobnost za družbene odnose je postavljena na hudo preizkušnjo; krepi se težnja, da bi se zapirali, vse delali sami, se odpovedali temu, da gremo ven, da se srečujemo, da delamo skupaj. Tudi na mednarodni ravni obstaja tveganje, da ne bi hoteli več vstopati v dialog, tveganje, da nas zapletena kriza pripelje do tega, da se odločamo za bližnjice namesto daljših poti dialoga; samo te pa v resnici pripeljejo do rešitve sporov in trajne vzajemne dobrobiti.

Dejansko, ko okrog nas in po vsem svetu odmeva oznanilo o rojstvu Zveličarja, ki je izvir pravega miru, vidimo še toliko sporov, kriz in nasprotovanj. Zgleda, da jih ne bo nikoli konec in skoraj jih ne opazimo več. Nanje smo se tako navadili, da gredo neizmerne tragedije mimo nas brez besed; tvegamo, da ne bomo več slišali krika bolečine in obupa naših številnih bratov in sester.

Mislimo na sirsko ljudstvo, ki že več kot desetletje živi v vojni, ki je izzvala mnogo žrtev in nepreštevno število beguncev. Gledamo na Irak, ki se mukoma dviga po dolgotrajnih spopadih. Poslušamo krik otrok, ki se dviga iz Jemna, kjer ogromna tragedija, na katero so vsi pozabili, že leta poteka v molku in vsak dan povzroča smrtne žrtve.

Spomnimo se na nenehne napetosti med Izraelci in Palestinci, ki se vlečejo brez rešitve, z vedno večjimi družbenimi in političnimi posledicami. Ne pozabimo na Betlehem, kraj, kjer je ugledal luč sveta Jezus, kraj, ki preživlja težke čase tudi zaradi gospodarskih težav zaradi pandemije, ki onemogoča romarjem, da bi šli v Sveto deželo, kar vse negativno vpliva na življenje tamkajšnjega prebivalstva. Pomislimo na Libanon, ki trpi krizo, kakršne še ni bilo, v zelo zaskrbljujočih gospodarskih in družbenih razmerah.

A glejte, sredi noči, znamenje upanja! Danes je »ljubezen, ki giblje Sonce in vse druge zvezde« (Raj 33,145), kakor pravi Dante, postala meso. Prišel je v človeški podobi, delil z nami naše drame in je podrl zid naše brezbrižnosti. V nočnem mrazu steguje svoje ročice k nam: potrebuje vse, a nam vse prinaša. Prosimo ga za moč, da se odpremo za dialog. Na ta praznični dan ga prosimo, naj v srcih vseh prebudi hrepenenje po spravi in hrepenenje bratstvu. Obrnimo se nanj s ponižno prošnjo.

Dete Jezus, daj miru in sprave Bližnjemu vzhodu in vsemu svetu. Podpiraj tiste, ki se zavzemajo za delitev človekoljubne pomoči prebivalstvu, ki je prisiljeno bežati iz svoje domovine; potolaži afganistansko ljudstvo, ki je že več kot štirideset let hudo preizkušano s spopadi, ki so mnoge prisilili, da so zapustili deželo.

Kralj narodov, pomagaj političnim silam, da umirijo družbe, ki jih premetavajo napetosti in nasprotovanja. Podpiraj ljudstvo v Mjanmaru, kjer nestrpnost in nasilje neredko prizadeneta tudi krščansko skupnost in bogoslužne prostore ter zameglita miroljubno obličje tamkajšnjega prebivalstva.

Bodi luč in podpora tistim, ki verujejo in delujejo ter gredo tudi proti toku v prid srečanja in dialoga; in ne dopusti, da bi se v Ukrajini razsejale metastaze zagnojenega spora.

Knez miru, podpiraj Etiopijo, da bo našla pot sprave in miru s pomočjo iskrenega soočenja, ki bo na prvo mesto postavilo potrebe prebivalstva. Prisluhni krikom prebivalcev pokrajine Sahel, ki izkušajo nasilje mednarodnega terorizma. Ozri se na ljudstva severnoafriških držav, ki jih pestijo delitve, brezposelnost in gospodarsko neravnotežje; in olajšaj trpljenje tolikih bratov in sester, ki trpijo zaradi notranjih sporov v Sudanu in Južnem Sudanu.

Daj, da bodo v srcu ljudstev ameriške celine prevladale vrednote solidarnosti, sprave in miroljubnega sožitja s pomočjo dialoga, vzajemnega spoštovanja in priznavanja pravic in kulturnih vrednot vseh ljudi.

Božji Sin, potolaži žrtve nasilja do žensk, ki se širi v tem času pandemije. Ponudi upanje otrokom in mladostnikom, ki so žrtve vrstniškega nasilja in zlorab. Potolaži in izkaži naklonjenost starostnikom, še posebej tistim, ki so tako sami. Daj vedrine in edinosti družinam, ki so prvenstveni kraj vzgoje in temelj družbenega tkiva.

Bog z nami, nakloni zdravje bolnim in vse ljudi dobre volje navdihni, da bodo našli kar najprimernejše rešitve, da se premaga zdravstveno krizo in njene posledice. Naredi srca velikodušna, da bo potrebno zdravljenje, zlasti cepiva, dospelo do najpotrebnejših skupin. Poplačaj vsem tistim, ki so pozorni in predani v skrbi za sorodnike, bolnike in najšibkejše.

Betlehemsko Dete, odôbri čimprejšnjo vrnitev domov tolikerim vojnim ujetnikom, civilnim in vojaškim, iz nedavnih spopadov; in tistim, ki so zaprti iz političnih razlogov. Ne pusti nas brezbrižnih spričo drame migrantov, beguncev in izgnancev. Njihove oči nas prosijo, naj se ne obračamo proč, naj ne zatajimo človeškosti, ki nas povezuje, naj njihove zgodbe vzamemo za svoje in naj ne pozabimo njihove drame.

Večna Beseda, ki si postala meso, napravi nas skrbne za naš skupni dom, ki tudi trpi zaradi malomarnosti, s katero ga pogosto obravnavamo, in spodbudi politične oblasti, da dosežejo učinkovite sporazume, da bodo prihodnji rodovi lahko živeli v okolju, ki spoštuje življenje.

Dragi bratje in sestre!
Toliko težav tare današnji čas, a upanje je močnejše, ker »Dete nam je rojeno« (Iz 9,5). On je Božja Beseda in je postal otrok, ki ne more govoriti, ki je sposoben samo brbljati in potrebuje vse. Hotel se je naučiti govoriti kot vsak otrok, da bi se mi naučili poslušati Boga, svojega Očeta, in se poslušati med seboj ter vstopati v pogovor kot bratje in sestre. O Kristus, za nas rojeni, nauči nas hoditi s teboj po stezah miru.

Blagoslovljen Božič vsem!

Angel Gospodov…

Blagoslov

Ob papežu je med molitvijo stal kardinal Renato Raffaele Martino, protodiakon, ki je napovedal, da bo sveti oče podelil popolni odpustek vsem, ki so spremljali blagoslov preko sredstev družbenega obveščanja in novih tehnologij, kakor tudi tistim, ki so bili v duhu navzoči. Blagoslov…

Prevedel: br. Miran Špelič OFM

Vir: Vatican Media, SŠK