Leta 2016 je bilo njuno srečanje zelo prisrčno - bo Kiril prisluhnil Frančišku? (foto: epa)

Ruski patriarh Kiril in papež Frančišek sta se danes pogovarjala o konfliktu v Ukrajini in pozvala k nadaljevanju pogajanj za pravični mir, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poudarila sta tudi izjemen pomen pogajalskega procesa med Kijevom in Moskvo, so sporočili iz patriarhovega urada. Verska voditelja sta se pogovarjala tudi o tem, kako reševati humanitarno krizo v Ukrajini.

Poglavar ruske pravoslavne cerkve je sicer ključni steber režima ruskega predsednika Vladimirja Putina in tudi podpira avtoritarne težnje Kremlja z obsojanjem protestov opozicije in blagoslavljanjem ruskih konfliktov v tujini, navaja AFP.

Kmalu po začetku ruske operacije v Ukrajini je patriarh Kiril nasprotnike Moskve v Ukrajini označil za “sile zla”. Kiril je takrat dejal, da moli za mir po “ruski deželi”, ki po njegovih besedah vključuje Rusijo, Ukrajino in Belorusijo.

Papež Frančišek je medtem že večkrat pozval k prenehanju konflikta. Prejšnjo nedeljo je tako izrekel iskreno prošnjo za konec pokola in nesprejemljivega oboroženega napada v Ukrajini.

STA