foto: arhiv Blagovest.si

Papež Frančišek bo danes končal obisk v Demokratični republiki Kongo in se odpravil še na tridnevni obisk v Južni Sudan. Tudi tam bo, tako kot v DR Kongo, po napovedih posredoval sporočilo miru in sprave, saj obe državi pestijo nepravičnost, revščina, medetnično sovraštvo in spopadi. To bo sicer prvi obisk kakega papeža v Južnem Sudanu.

V najmlajši državi na svetu, ki se je leta 2011 osamosvojila od Sudana, bo Frančišek pozval k miru skupaj s canterburyjskim nadškofom Justinom Welbyjem in moderatorjem škotske cerkve Iainom Greenshieldsom.

Številni Južnosudanci so te dni romali v prestolnico Juba. Nekateri med njimi so prehodili tudi po več sto kilometrov. Številni med njimi upajo, da bo papežev obisk vzpostavil duh enotnosti in bratstva v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po osamosvojitvi je namreč v Južnem Sudanu pet let divjala državljanska vojna med silami predsednika Salve Kiira in njegovega namestnika Rieka Macharja. V nasilju je umrlo skoraj 400.000 ljudi, štirje milijoni pa so bili pregnani s svojih domov. Pokoli, posilstva in spolno nasilje so bili med vojno zelo razširjeni.

Kljub mirovnemu sporazumu iz leta 2018 se občasni spopadi med vladnimi in opozicijskimi silami nadaljujejo. Civilne žrtve terjajo tudi spopadi med rivalskimi etničnimi skupinami, ki jih je v državi več kot 60. Od 12 milijonov prebivalcev jih je sicer okoli 60 odstotkov kristjanov.

Papež Frančišek je včeraj vidno ganjen sprejemal žrtve pohabljanja v Kongu, ki so prinašale tja tudi razna morilska orodja, s katerimi so jih pohabili.

C. R., STA