Letos je znova maševal na festivalu mladih v Medžugorju. (foto: posnetek zaslona / Informativni centar Mir / Youtube)

Apostolski nuncij v Bosni in Hercegovini nadškof Luigi Pezzuto v zadnjih letih velja tudi za velikega prijatelja Medžugorja, saj je do sedaj tam večkrat maševal na festivalu mladih. Z letošnjim letom pa se tudi poslavlja od Bosne in Hercegovine in Črne gore, kjer je bil zadnjih devet let delegat Svetega sedeža.

Msgr. Pezzuto je 75 let dopolnil že spomladi, po tej starosti pa so dolžni škofje podati svojo odpoved službi. Papež Frančišek je njegovo odpoved sprejel na zadnji dan letošnjega avgusta. Rodil se je leta 1946 v mestu Squinzano na jugu Italije v nadškofiji Lecce. V duhovnika je bil posvečen 25. septembra 1971, sedem let kasneje je odšel v diplomatsko službo Svetega sedeža. Do škofovskega posvečenja je deloval na predstavništvih Svetega sedeža v Gani, Paragvaju, Novi Gvineji, Braziliji, Senegalu, Ruandi in na Portugalskem.

Leta 1995 je bil imenovan za odpravnika poslov nunciature v Kongu in Gabonu, leto kasneje pa je bil imenovan za nuncija v teh dveh državah in naslovnega nadškofa Torre di Proconsolare. Tri leta kasneje je nastopil novo službo v Tanzaniji, leta 2005 pa v Salvadorju in Belizeju. Od leta 2012 je bil apostolski nuncij v Bosni in Hercegovini.

Ali bo nadškof Pezzuto res zapustil BiH, sicer še ni povsem določeno. Papež Frančišek namreč namerava imenovati apostolskega vizitatorja v Medžugorju, ki bo nasledil letos umrlega msgr. Henryka Hoserja. Ni pa znano, ali se bo papež Frančišek odločil, da bo za to funkcijo delegiral katerega od škofov iz rednega dušnega pastirstva ali pa iz vrst diplomacije.

Mediji v BiH poročajo, da bo nadškof Pezzuto svoj zlatomašni jubilej in hkrati slovo od nunciature v BiH obeležil danes s slavnostno mašo v stolnici Presvetega Srca Jezusovega v Sarajevu.

C. R.