Pater Marinko Šakota, sedaj že nekdanji medžugorski župnik, je bil nekdaj zelo povezan s patrom Slavkom Barbarićem. (foto: posnetek zaslona)

Zadnje mesece je bilo veliko ugibanj, kam se seli sedaj že nekdanji župnik v Medžugorju, priljubljeni dušni pastir pater Marinko Šakota. 

Na letošnjem festivalu mladih v Medžugorju, kjer je še zadnjič deloval kot koordinator, je bilo javno napovedano, da bo pater Marinko dušnopastirsko delo nadaljeval v eni od katoliških misij na zahodu Evrope, zato so mnogi sklepali, da bo morda odšel v Švico, kjer imajo hercegovski frančiškani precej postojank. Navsezadnje je p. Marinko svoja študijska leta in začetke svojega pastoralnega delovanja preživel v nemško govorečem prostoru (Fulda, Innsbruck, Frohnleiten, Augsburg).

Po najnovejših podatkih pa ni odšel daleč od Medžugorja, saj je naveden kot član pastoralnega personala v Čerinu (uradno sicer ni župnijski vikar, pač pa na počitku), nekaj kilometrov stran. Gre sicer za rojstno župnijo patra Slavka Barbarića, o katerem je pater Marinko napisal tudi knjigo “Živeti s srcem” (prevedena je tudi v slovenščino) in tudi v marsičem nadaljeval njegovo delo. S patrom Slavkom je bil zadnja leta njegovega življenja tesno povezan.

In še to: prihodnji festival mladih v Medžugorju se bo časovno prekrival s svetovnim srečanjem katoliške mladine v Lizboni na Portugalskem, ki bo potekalo od 1. do 6. avgusta 2023. Srečanje v Lizboni bo imelo geslo “Marija je vstala in se odpravila v naglici” (Lk 1,39), s čimer se bo – tudi zaradi Fatime – duhovno močno povezal s festivalom mladih v Medžugorju.

C. R.