foto: Pixabay

V škofiji Teano-Calvi, ki se nahaja v Kampaniji (južni Italiji), necepljeni duhovniki ne bodo smeli deliti obhajila. Tako je odredil tamkajšnji škof, ki je zaradi hitrega širjenja variante omikron omejil tudi delovanje župnij.

Okrožnica, ki jo je izdal škof Giacomo Cirulli prepoveduje delitev evharistije necepljenim duhovnikom, diakonom, redovnikom in laikom. Lokalni mediji poročajo, da je škof Cirulli odredil tudi začasno prekinitev vseh pastoralnih, katehetskih in drugih dejavnosti od nedelje, 9. januarja do nadaljnjega sporočila.

»Med mašo morajo biti hostije na oltarju strogo pokrite v svetih posodah,« piše v direktivi, v kateri škof spominja na besede papeža Frančiška, ki spodbuja k cepljenju: »Cepljenje je dejanje ljubezni«.

Teano-calvijevski škof se tako pridružuje salernskemu škofu Andrei Bellandiju, ki je pred dnevi izdal podobno okrožnico, v kateri duhovnike vabi k skrbnemu upoštevanju higienskih ukrepov in necepljenim duhovnikom prepoveduje deliti evharistijo.

Italija je prejšnji teden dosegla svoj rekord glede okužb s covidom, ko je zabeležila 220.000 novih okužb. S tem je skupno število primerov v Italiji od izbruha pandemije preseglo sedem milijonov, smrtni primeri pa se približujejo 139.000.

Jože Jan