Madžarski premier Viktor Orban nasprotuje LGBT in teoriji spola. (foto: .STA)

Zaradi naraščajočega trenja med Madžarsko in EU o sporni zakonodaji, ki bi prepovedala sporne LGBT vsebine v šolah in vrtcih na Madžarskem, se je njihov premier odločil, da bo podporo preveril na referendumu. Orban je prepričan, da lahko Madžari samo sami odločajo o uvajanju spornih LGBT vsebin. EU je zoper Orbana že sprožila sodne postopke, slednji pa je EU že pred napovedjo referenduma dal jasno vedeti: “Ne bomo vam dovolili vaše prisotnosti v šolah in vrtcih.”

Ozračje med EU in madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom se vse bolj pregreva na račun sporne zakonodaje, ki na Madžarskem prepoveduje uvajanje LGBT vsebin v šolah in vrtcih. Orban ne želi popustiti pritiskom EU, zato zakona ne bo umaknil. Slednji je napovedal, da bo madžarska vlada predlagala referendum, preko katerega bodo lahko njihovi državljani povedali svoje mnenje o tem, ali si želijo sprejeti sporen zakon, je poročal Euronews.

Madžarska je sprejela tako imenovani zakon o zaščiti otrok, ki so ga sprejeli za zagotavljanje boljšega počutja otrok in boju proti pedofiliji. Evropski akterji so na račun tega precej kritični do Orbana, saj menijo, da želi diskriminirati pripadnike LGBT skupnosti. Evropska unija je proti Madžarski sprožila sodni postopek, medtem pa je Orban LGBT aktivistom dal jasno vedeti, da gre za področje iz nacionalne pristojnosti: “Ne bomo vam dovolili vaše prisotnosti v šolah in vrtcih.”

Več TUKAJ.

Sara Rančigaj (Nova24tv), C. R.