foto: Vatican News

Papež Frančišek je danes predsedoval maši in procesiji na cvetno nedeljo na Trgu svetega Petra v Vatikanu, ki jo je daroval kardinal Leonardo Sandri, prodekan kardinalskega zbora, poročajo tuje tiskovne agencije. Med mašo se je papež, ki se je v soboto vrnil z zdravljenja v bolnišnici zaradi bronhitisa, zahvalil za molitve za njegovo zdravje.

Na trg se je 86-letni papež pripeljal v odprtem avtomobilu, iz katerega je mahal zbranim. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bil med procesijo kakih sto mladih, škofov in kardinalov s palmovimi in oljčnimi vejicami do oltarja videti resen. Do oltarja je papež, ki ima težave s kolenom, hodil ob pomoči palice.

Papež se je med mašo zahvalil vsem, ki so molili za njegovo zdravje. “Hvala, ker ste prišli in tudi za molitve, ki so se v zadnjih dneh še okrepile. Hvala,” je dejal ob bučnem aplavzu zbranih na trgu.

V pridigi pred približno 60.000 romarji je papež dejal, da Jezus v zapuščenosti še naprej ljubi svoje učence, ki so ga pustili samega, in v zapuščenosti odpušča tistim, ki so ga križali. Ob tem je pozval vernike, naj pomagajo in prisluhnejo vsem, na katere so drugi pozabili, med njimi starejšim, bolnikom, migrantom in revnim.

Frančiška so v soboto odpustili iz klinike Gemelli v Rimu, kamor so ga v sredo sprejeli zaradi bronhitisa. Bivanje v bolnišnici je v katoliški cerkvi sprožilo zaskrbljenost glede njegovega zdravja.

Papež je po vrnitvi iz bolnišnice preko svojega tiskovnega predstavnika v soboto dal vedeti, da bo vodil velikonočne obrede, poroča vatikanski spletni portal Vatican News. “Način liturgij velikega tedna tako ostaja nespremenjen,” je potrdil vodja tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni in pojasnil, da bo papež tudi na veliko noč predsedoval obredu s kardinalom pri oltarju. Gre za način, ki je že nekaj časa v veljavi.

STA