Nadškof Henryk Hoser (foto: Laudato TV / posnetek zaslona)

V 79. letu starosti je umrl nadškof Henryk Hoser, upokojeni nadškof nadškofije Varšava-Praga, ki je bil leta 2017 s strani papeža Frančiška imenovan za apostolskega vizitatorja za Medžugorje. To novico je danes zvečer sporočil radio Mir Medžugorje.

Rodil se je na praznik Marije Brezmadežne s čudodelno svetinjico, to je 27. novembra 1942 v Varšavi. Leta 1969 se je pridružil palotincem, poleg duhovniškega poklica je diplomiral še iz medicine in deloval v misijonih. V duhovnika je bil posvečen leta 1974. V Parizu se je najprej izobraževal iz francoščine, da bi odšel na misijon v Ruando, kjer je bil nato apostolski vizitator. Sodeloval je na posebni sinodi o Afriki, bil je tudi provincial nove palotinske province v Ruandi in Zairu, predsedoval je tudi konferenci predstojnikov redovnih ustanov.

V drugi polovici devetdesetih let se je vrnil v Evropo, kjer je bil predstojnik francoske palotinske province, leta 2004 je odšel v Bruselj, leto kasneje pa je postal naslovni škof Tepelte in tajnik kongregacije za evangelizacijo narodov. Leta 2008 je postal nadškof nadškofije Varšava-Praga. Po upokojitvi je leta 2017 po volji papeža Frančiška postal poseben odposlanec za župnijo Medžugorje, leto kasneje pa apostolski vizitator v Medžugorju.

Zaradi hude bolezni se ni mogel udeležiti letošnjega praznovanja 40-letnice Marijinih prikazovanj v Medžugorju in tudi ne festivala mladih. Zadnje dve leti je sodeloval kot reden gost na omenjenem festivalu.

G. B.