foto: Wikipedia

Dne 27. novembra 1989, na praznik Marijine čudodelne svetinje (dan kasneje pa goduje sv. Katarina Laboure, ki je po Marijinem prikazanju v kapeli usmiljenk v Parizu, Rue du Bac 140, prejela naročilo za kovanje svetinj), je ob Plavem križu v Podbrdu Kraljica miru v sporočilu,  ki ga je dala vidkinji Mariji Pavlović, omenila tudi prav isto čudodelno svetinjo:

“Želim, da v teh dneh molite na poseben način za rešitev duš. Danes je dan čudodelne svetinje in želim, da molite na poseben način za rešitev vseh tistih, ki nosijo to svetinjo.
Želim, da jo širite in jo nosite, da bi se rešilo veliko število duš, a posebno želim, da molite.”

Kot je znano, je na prvi strani svetinje upodobljena Božja Mati, kot se je prikazala sv. Katarini Laboure 27. novembra 1830, s pripisom “Marija brez madeža spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo.” Na drugi strani pa sta pod črko M upodobljeni Jezusovo in Marijino srce. Svetinja tako namiguje na velike milosti, ki jih prejmemo s posvetitvijo Jezusovemu in Marijinemu srcu.

Nov kip Marije Brezmadežne je bil sicer kmalu po začetku prikazovanj v Medžugorju postavljen v župnijski cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja v Tihaljini, nedaleč od Medžugorja. To se je zgodilo v času, ko je bil po prihodu iz zapora tam župnik p. Jozo Zovko, ki je bil ob začetku medžugorskih prikazovanj župnik v Medžugorju (v Tihaljini pa je bil leta 1981 župnik p. Petar Ljubičić, ki je bil tudi zelo povezan z Marijinimi prikazovanji). Prav ta kip je nato postal nekakšen simbol medžugorskih romarjev, Marijin portret, vzet s tega kipa, namreč krasi številne romarske avtobuse, ki prihajajo v Medžugorje.

Prav v zvezi s to posvetitvijo Jezusovemu in Marijinemu srcu velja omeniti še en dogodek in sicer prav s posvetitve Marijinemu Srcu v Stični 3. aprila 2004, kjer je bila gostja tudi Marija Pavlović Lunetti (ena od šestih vidcev v Medžugorju). Videnje je bilo ob 18.45 in trajalo okoli 5 minut. Devica Marija je po pripovedovanju vidkinje blagoslovila prisotne in dejala, da se te posvetitve “ne boste kesali ne vi ne vaši otroci, niti vaših otrok otroci”.

Tudi sicer Marijina sporočila iz Medžugorja ne izstopajo iz konteksta prejšnjih Marijinih prikazovanj. Dne 25. avgusta 1991 je Kraljica miru dala naslednje sporočilo, kjer je tudi omenila Fatimo:  “Dragi otroci! Tudi danes vas kličem k molitvi. Zdaj, ko se je začel uresničevati moj načrt, je satan močan in hoče zmesti moje načrte miru, ter vam dopovedati, da moj Sin ni dovolj odločen v svojih odločitvah. Zato vas vse, dragi otroci, kličem, da bi še bolj molili in se postili. Kličem vas k devetdnevnemu odpovedovanju, da bi se z vašo pomočjo uresničilo vse, kar želim uresničiti po skrivnostih, ki sem jih začela v Fatimi. Kličem vas, dragi otroci, da zdaj spoznate, kako pomemben je moj prihod in resen zdajšnji položaj. Želim rešiti vse duše in jih darovati Bogu. Zato molite, da bi se v polnosti uresničilo vse, kar sem začela. Hvala vam, ker ste se odzvali mojemu klicu.”

Za pojasnilo: to sporočilo je bilo dano v kontekstu vse hujše vojne na Hrvaškem ter sveže spodletelega puča v Moskvi, ko so hoteli boljševiško usmerjeni ruski politiki strmoglaviti takratnega zmernega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova.

Kot je leta 2018 dejal sedaj že pokojni prvi apostolski vizitator v Medžugorju nadškof Henryk Hoser,  so Medžugorje, Fatima in Lurd tri največja Marijina romarska središča, ki so si med seboj zelo podobna. Vsa kličejo k pokori, spreobrnitvi in molitvi rožnega venca. Kot je še dodal, je najpomembnejša značilnost Medžugorja moč milosti, tam se dogajajo radikalna spreobrnjenja.

C. R.