foto: Wikipedia

Večina pravoslavnih kristjanov danes, 13 dni po katoličanih in evangeličanih, praznujejo božič, s katerim obeležujejo praznik Jezusovega rojstva. Tega so dočakali opolnoči s prvo božično liturgijo, dopoldne  v cerkvah potekal še druga božična liturgija. Srbski patriarh Porfirij Perić je v poslanici ob prazniku pozval k molitvi za mir povsod po svetu.

V poslanici je Porfirij pozval vse, da se borijo “za svetost zakona in družine, še posebej za vzgojo otrok v pobožnosti in poštenju, ne pa v suženjstvu sebičnosti in bolezni odvisnosti”. Vernike je pozval, naj božič praznujejo v družinskem krogu, z otroki, v duhu večstoletne tradicije, ob božičnem drevescu, v vzdušju, ki bo spominjalo na betlehemsko jamo, v kakršni se je rodil Jezus. Pozval je k prenehanju pobijanja otrok po svetu in se vprašal, kdo ima pravico, da počne kaj takega. “Ni važno, čigavi so otroci, palestinski, arabski ali judovski, ruski ali ukrajinski ali kateri koli drugi, tudi srbski otroci; že zato, ker so otroci, pripadajo Gospodu, stvarniku, pa tudi vsem nam, vesoljni družini, imenovani človeštvo,” je dejal. Vse je povabil k molitvi za otroke.

Božič vsi kristjani praznujejo 25. decembra, vendar to za vse ne pomeni istega dne. Del pravoslavnih vernikov zaradi uporabe julijanskega koledarja, ki za našim gregorijanskim zaostaja 13 dni, božič praznuje 7. januarja po civilnem koledarju, ki sledi gregorijanskemu koledarju.

Istočasno z verniki Srbske pravoslavne cerkve božič 7. januarja praznujejo verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile. Tokratni božič pa so prvič obeležili že 25. decembra tudi v Ukrajini.

Kakorkoli že, uredništvo portala Blagovest.si vsem kristjanom, ki še uporabljajo julijanski koledar, želi blagoslovljeno božično praznovanje. Kot pravi starocerkveno slovanski vzklik: “Hristos se rodi, va istinu se rodi.”