foto: Pixabay

Da bodo države, ki so nekdaj veljale za steber katolištva, začele celo s protiverskimi zakoni, je bilo že marsikje napovedano. S takšnimi zakoni se zadnje mesece sooča tudi Irska.

Za kaj gre? Vlada na Irskem je z ukrepi proti širjenju covid19 močno posegla v delovanje Cerkve. Javna bogoslužja že od lanskega decembra niso dovoljena, nekatere duhovnike, ki so kljub temu poskušali z obhajanjem maše z udeležbo ljudstva, pa so celo zaprli. Novi zakoni pa še dodatno zaostrujejo politiko prepovedi, pri čemer so oblastniki vzeli na piko versko svobodo. Ne prizanašajo niti spovedi.

Zakon celo izrecno določa, da sestajanje duhovnika z vernikom za namen spovedi prepovedan. Za kršitev je določena šestmesečna zaporna kazen, denarna kazen najmanj 127 evrov ali pa celo kazensko delo. Kazenska določba velja v primeru tako delovanja znotraj cerkvene zgradbe kot zunaj nje. To pomeni, da je spoved prepovedana tudi na prostem. Absurdno pri tem pa je, da je sicer dovoljen osebni stik med vernikom in duhovnikom, vendar le, če ne gre za spoved. Gre torej za poseg v versko svobodo.

Vodstvo Cerkve na Irskem opozarja, da novi zakon zelo ostro posega na področje verske svobode in človekovih pravic, kot jih zagotavlja ustava. Vendar pa so nekateri škofje tudi sami sprejeli ostre ukrepe, da bi se izognili težavam z oblastjo. V nadškofiji Dublin tako ni mogoče prejeti obhajila, saj ga duhovniki ne smejo podeljevati zaradi nevarnosti širjenja okužb. Prav zato so se že pojavili glasovi, da bi morali katoličani na Irskem stopiti skupaj in zaščititi versko svobodo, saj so šle stvari odločno predaleč.

C. R.