foto: Vatican Media

V Rimu je 14. junija 2022 potekala konferenca o Svetovnem observatoriju za ženske, ki jo je organizirala Svetovna zveza ženskih katoliških organizacij. Navzoč je bil tudi kardinal Marc Ouellet, predsednik Papeške komisije za Latinsko Ameriko. V ospredju je bilo poročilo Vpliv covida-19 na ženske v Latinski Ameriki in na Karibih.

Članice izvršnega sveta Svetovne zveze ženskih katoliških organizacij, so se v soboto, 11. junija, v Vatikanu srečale s papežem Frančiškom in mu predstavile Svetovni observatorij za ženske, ki je bil ustanovljen lansko leto, rezultate poročila in priložnosti za pospeševanje celostnega razvoja. Sveti oče je nakazal nekaj smernic za prihodnost in sedanjost žensk v Cerkvi ter se zahvalil za delo, ki ga Zveza opravlja v dobro najranljivejših družbenih skupin. Napovedal je tudi, da se bo maja 2023 srečal z udeleženkami prvega generalnega zasedanja organizacije, ko bo potekalo v Assisiju. »Rim bodo preplavile ženske z vsega sveta,« je za Vatican News povedala María Lía Zervino, predsednica Zveze.

Srečanje s papežem je bilo »čudovito«, je dejala María Lía Zervino. »Ženske z vseh celin skupaj s svetim očetom. Zahvalile smo se mu, ker je naredil veliko za ženske v svojem pontifikatu, predvsem z reformo kurije in konstitucijo Praedicate Evangelium, po kateri bodo ženske sedaj lahko tudi vodile dikasterije.« Izpostavila je papežev teološki govor, v katerem je govoril o načelu služenja in marijanskem načelu. »Rekel je: res je, da se za vlogo ženske mora uporabljati petrinsko načelo, ki je hierarhično, a bolj pomembno je marijansko načelo, saj je Cerkev ženska, je Mati, je “tista” Cerkev in ne ”tisti“ Cerkev.«

María Lía Zervino je pojasnila, da je Svetovna zveza ženskih katoliških organizacijkot javno združenje vernikov »v občestvu s cerkvenim naukom«. »Vedno smo razmišljale o načinih sodelovanja s Svetim sedežem, škofovstvom, škofijami in gibanji. Zelo smo zadovoljne nad vsem, kar je storil papež, in hkrati polagamo veliko upanja v ženski diakonat, saj je ustanovil kar dve komisiji. Vendar pa to ni naš cilj. V službo Cerkvi želimo postaviti plus žensk, kar ne pomeni več žensk kot moških, ampak nekaj drugega. Vse postane bogatejše, ko moški in ženske skupaj sprejemajo temeljne odločitve.«

Naloga Svetovne zveze ženskih katoliških organizacij je »biti soodgovorni za evangelizacijo z ženskim obrazom«. »Imeti sposobnost za usmiljenje, bližino, razumevanje – to je tisto, kar Cerkev danes potrebuje. Papež se nam je za to z veliko naklonjenostjo zahvalil. Bilo je, kot da bi bile doma z lastnim očetom,« je dejala María Lía Zervino.

Nadaljevala je, da jim je sveti oče dal tudi nekaj smernic. Zagotovil pa jim je, da se bo prihodnje leto, ko bo maja v Assisiju potekalo prvo generalno zasedanje, osebno srečal z vsemi udeleženkami, ki pripadajo katoliškim organizacijam in so del Zveze.

Med avdienco v soboto so papežu bili predstavljeni rezultati poročila, ki ga je pripravil Svetovni observatorij za ženske v zvezi s vplivom covida-19 v Latinski Ameriki in na Karibih. Namen je bil »dati glas nevidnim«: ženskam v državah, kjer je vojna, ki so brez mož ali odraslih otrok, ki morajo same skrbeti za družino; ženske, ki se ne morejo izobraževati, saj v kulturi velja, da se šolajo samo moški; ženske, ki trpijo zaradi nasilja. »Te ženske, ki so najbolj ranljive, pa so tudi ženske, ki imajo največ moči, vztrajnosti, ki razmišljajo o razmerah po covidu. Zbiramo, kar nam pravijo, in to postavimo v akademski okvir, da bi pokazali rezultate svetu, predvsem tistim, ki sprejemajo odločitve.« Vsa pričevanja so bila povzeta, zbrala pa so se tudi strokovna poročila iz 25 latinskoameriških držav, ki so jih pripravili posamezniki, ki na lokalni ravni delajo z ranljivimi ženskami.

Pandemija in obdobja zaprtosti so povečali domače nasilje. Osamitev pa je ženskam preprečila, da bi spregovorile o tem, kar so doživljale, ali imele možnost podpore. Če pomislimo na področje dela, ženske niso imele dovolj denarja za preživetje, ker so izgubile redno zaposlitev. Mnoge so zatrdile, da jih je bolj od covida bilo strah lakote. Enako velja za izobraževanje: mnoge ženske so s šolanjem na daljavo nazadovale, tako one same kot njihovi otroci. Tu so tudi fizični problemi: v tistih mesecih se je mislilo samo na covid, medtem ko na primer nosečnice niso mogle prejeti ustrezne oskrbe. »S psihološkega vidika je bila storjena strašna škoda, a ženske so začele ustvarjati mreže in organizacije. Zato govorim o vztrajnosti in trpežnosti. V obdobju po covidu imajo ženske zares veliko povedati,« je izpostavila Zervinova.

Dodala je, da se je papež Frančišek zahvalil za strokovno opravljeno delo, ki je potekalo v sodelovanju s Svetom škofovskih konferenc Latinske Amerike (Celam). Izročili so mu tudi knjigo, ki govori o problemu zlorab in preprečevanju zlorab v šolah in doma. V pripravi knjige so sodelovali razni strokovnjaki, uvod pa je napisala podtajnica Dikasterija za laike, družino in življenje Linda Ghisoni.

Vir: Vatican News – slovenska redakcija