Eden novejših mozaičnih poslikav v Mostarju (foto: frančiškani Mostar)

Pater Marko Ivan Rupnik, jezuit, duhovnik, profesor in umetnik, je slovenski javnosti postal bolj znan pred dvema desetletjema kot prejemnik Prešernove nagrade za mozaično poslikavo kapele Redemptoris Mater v Rimu. Od takrat je njegova ekipa iz Centra Aletti v Rimu – med člani je kar nekaj Slovencev – sodelovala pri umetniškem opremljanju precejšnjega števila bogoslužnih prostorov tako pri nas kot po svetu.

Tako je pater Rupnik s sodelavci prispeval mozaike z močno teološko-umetniško vsebino v Fatimi, Lurdu in S. Giovanni Rotondo, kjer je deloval sv. pater Pij. V Sloveniji lahko mozaike občudujemo v cerkvi Zavoda sv. Stanislava (v tej ustanovi to ni edini bogoslužni prostor z mozaiki), kapeli na Onkološkem inštitutu, osrednjem oltarju v Kočevskem Rogu, Grosuplju, Vrhpolju pri Vipavi, Pertoči v Prekmurju, Kopru (cerkev sv. Marka), Domžalah, Kranju (sv. Modest), Črnomlju, župniji Ljubljana-Polje, itd.

Ob tem velja povedati, da nobena od mozaičnih poslikav ni naključna – vsaka ima svoj globok teološki pomen, človeka nagovarja vizualno, a tudi v duhu. Zato je vsaka takšna poslikava zgolj posledica globoke duhovne refleksije umetnikov, ki mozaik izdelujejo.

Med mozaiki izven naše domovine pa izstopa tisti v Mostarju, v frančiškanski cerkvi sv. Petra in Pavla, kar je sicer osrednje svetišče hercegovskih frančiškanov – v tamkajšnjem samostanu je namreč sedež province. Mozaik je bil končan konec februarja letos, dokončan pa je bil v zgolj dveh tednih. Kot je za medije povedal gvardijan tamkajšnjega samostana pater Danko Perutina, mozaik prekriva celotno apsido cerkve, kar pomeni preko 600 kvadratnih metrov površine. Osrednje mesto zavzema Devica Marija z detetom Jezusom v naročju. Vizualiziran je tudi Marijin obisk pri Elizabeti, kar pomeni srečanje Stare in Nove zaveze, pa Marijino zaspanje (vnebovzetje), kjer se nahajata sveta apostola Peter in Pavel. Upodobljen je tudi sv. Frančišek Asiški, prve njegove jaslice v Grecciu, pa Jezus s Frančiškom, ki drži padlo človeštvo (Adama in Evo) iz podzemlja.

Med posebnostmi je tudi poslikava, kjer je Jezus z deklico v naročju – ta deklica je dejansko njegova Mati Marija. Tu je poudarjeno Jezusovo božanstvo, istobitnost z Očetom oz. Stvarnikom.

Fotografije si lahko ogledate TUKAJ, videoposnetek pa TUKAJ.

C. R.