foto: Berthold Werner / Wikipedia

Bazilika sv. Frančiška Asiškega v Assisiju je zagotovo ena najbolj veličastnih cerkva na svetu. Razdeljena je na zgornjo in spodnjo baziliko. 

Omenjena bazilika je sicer matična cerkev bratov minoritov, pa tudi papeška mala bazilika in eden najpomembnejših romarskih krajev. Od leta 2000 dalje je uvrščena tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.

Njena gradnja se je začela že leta 1228, takoj po kanonizaciji sv. Frančiška, vgrajena pa je v hrib Subasio, ki se dviga nad Assisijem. Kot že rečeno, je sestavljena iz t. i. Zgornje cerkve in Spodnje cerkve, pod njima pa je kripta, kjer je pokopan sv. Frančišek. Notranjost Zgornje cerkve je pomemben primer zgodnje gotike v Italiji, v obeh cerkvah pa najdemo edinstvene primere umetniških del. Zanimivo je, da se del, kjer stoji cerkev, sedaj imenuje Rajski hrib, prej se je imenoval Grič pekla. Pri cerkvi se nahaja tudi minoritski samostan Santo Convento.

Papež Inocenc IV. je baziliko slovesno posvetil 25. maja 1253. Že 60 let po začetku gradnje je cerkev dobila naziv papeške bazilike, za kar je zaslužen papež Nikolaj IV., nekdanji minister reda manjših bratov.

C. R.