Visoka starost ni ovira, da mu ne bi sodili: 90-letnemu kardinalu sodijo zaradi hudodelstev. (foto: Jindrich Nosek / Wikipedia)

“Sojenje kardinalu Josephu Zenu se bo danes znova začelo na sodišču pod nadzorom komunistov v Hongkongu. Spomnimo se tega 90-letnega kardinala v svojih molitvah in po možnosti povzdignimo glas zanj,” je bilo danes objavljeno na twitterju. 

Kardinala Josepha Zena so že maja letos v Hongkongu aretirali ter pridržali. Obtožen je bil »sodelovanja s tujimi silami« kot upravitelj sklada 612 Humanitarian Relief Fund. 90-letnega kardinala so še isti večer pod varščino izpustili, je poročal slovenski portal Vatican News.

Kardinal, ki je bil od 2002 do 2009 škof v Honkongu, je bil eden od upraviteljev organizacije, ki je bila ustanovljena leta 2019 in ukinjena oktobra 2021. Poleg Zena so oblasti aretirale tudi druge podpornike sklada, med njimi znano odvetnico Margaret Ng, nekdanjo opozicijsko poslanko, akademika Hui Po-keunga in pevko Denise Ho. Njihovo pridržanje so potrdili hongkonški pravni viri. Po navedbah hongkonških novinarjev so bili tudi oni izpuščeni ob plačilu varščine.

Lokalni mediji so poročali, da se je policijska preiskava, ki se je začela septembra lani, osredotočila na domnevno »sodelovanje s tujimi silami«, kar je kršitev zakona o nacionalni varnosti, ki ga je Peking uvedel junija 2020. Sodelovanje s tujimi silami velja za eno od štirih kaznivih dejanj, ki jih določa zakon pri zadušitvi prodemokratičnih protestov. Ostala tri so subverzija, odcepitev in terorizem, za katera se lahko izreče tudi dosmrtna zaporna kazen. Že v zadnjih mesecih so nekateri hongkonški mediji kardinala Zena obtožili, da je leta 2019 spodbujal študente k uporu proti številnim vladnim ukrepom. Zen se je v preteklosti izpostavil tudi zaradi kritike kitajske komunistične partije, ko je obsodil pritiske in preganjanje verskih skupnosti.

Hongkong se z nasiljem komunistične oblasti v zadnjih letih vse pogosteje sooča, odkar je bilo mesto iz britanske uprave vrnjeno Kitajski. Kljub posebnemu statusu mesta oblasti v Pekingu ne popuščajo in tudi tam izvajajo represijo.

Ne glede na dogajanje je Vatikan s Kitajsko še za dve leti podaljšal dogovor o imenovanju škofov v tej komunistični državi, so v soboto sporočili iz Svetega sedeža. V skladu z dogovorom, ki je bil prvič podpisan leta 2018, najbolj in najmanj številčna država na svetu skupaj imenujeta škofe. Podrobnosti tega dogovora javnosti sicer ostajajo skrite.

C. R.