Kardinal Sarah v Medžugorju (foto: posnetek zaslona)

Papežev biograf Austen Ivereigh je kardinala Roberta Saraha javno pozval, da papežu vrne kardinalske insignije, poroča portal Medjugorje-news.com. De facto to pomeni, da Robert Sarah preneha biti kardinal. Razlog? Njegove kritike dokumenta “Fiducia Supplicans”. 

Po njegovem mnenju je kardinal Sarah  s tem, ko je papeža direktno obtožil herezije, prekršil svečano prisego, ki jo je dal pred Bogom kot kardinal. “Če je prepričan v svojo vest, mora molčati in zaupati v veri, da ga bosta zgodovina in Bog opravičila. To je preroštvo. Vse ostalo je politika moči,” je zapisal biograf, s katerim se strinja tudi kontraverzni ameriški jezuit James Martin, ki zagovarja LGBT.

Kardinal Sarah je pisno opredelil vatikansko deklaracijo, ki je izšla decembra lani, kot “herezijo, ki resno spodkopava Cerkev”. Kot pravi, se lahko blagoslovi človeka, ki se obrne k Bogu, da ponižno izprosi milost resnične in radikalne spreobrnitve. Molitve se nikomur ne odreka, pravi. “Nikoli pa se ne more blagoslov uporabiti za legitimizacijo greha. Njegova kritika dokumenta torej ni nasprotovanje papežu, pač pa poteza, ki se upira spodkopavanju nauka,” meni kardinal Sarah.

Ivereighu pa je odgovoril profesor filozofije Edward Feser, češ če bi biograf toliko vedel o teologiji kot o novinarstvu, bi spoznal, da ima kardinal dolžnost javno opozoriti na morebiten papežev zdrs, s tem, da papežu na ta način pomaga, tako kot je to že učil sv. Tomaž Akvinski. Pod določenimi pogoji lahko škof opomni papeža ob sklicevanju na Tomažev nauk, ko slednji opisuje odlomek, kako Pavel ošteje Petra zaradi prehranjevanja vpričo Judov (Gal 2, 11-21), saj je tedanje Petrovo stališče predstavljalo nevarnost za Cerkev. Pavel s tem ni uzurpiral Petrovo avtoriteto, pač pa je problematiziral le izvrševanje oblasti. S tem je dejansko Petru, prvaku med apostoli, pomagal. Papež ni namreč splošno nezmotljiv, institut nezmotljivosti velja le ob razglasitvi verskih resnic ex cathedra.

G. B.