Msgr. Ivan Jurkovič (foto: Wikipedia)

Papež Frančišek je danes za novega apostolskega nuncija imenoval msgr. dr. Ivana Jurkoviča, naslovnega škofa Krbave (stare škofije na Hrvaškem v Liki), za nuncija v Kanadi. Do sedaj je bil v zadnjih letih stalni opazovalec Svetega sedeža pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi ter stalnega opazovalca pri Svetovni trgovinski organizaciji.

Nadškof Jurkovič ima dvajsetletne izkušnje kot nuncij. Leta 2001 je bil imenovan za nuncija v Belorusiji, nato je kot apostolski nuncij deloval še v Ukrajini in nazadnje v Rusiji, dokler ni bil poslan v Ženevo. Rodil se je 10. junija 1952 v Kočevju, po končanem študiju teologije na Teološki fakulteti v Ljubljani (1972–1978) je bil 29. junija 1977 prav tako v Ljubljani posvečen v duhovnika. Študij je nadaljeval na Papeški lateranski univerzi v Rimu (1980–1984), kjer je leta 1988 doktoriral iz cerkvenega prava. V letih 1980–1984 je opravil diplomatsko izobraževanje na Papeški cerkveni akademiji v Rimu (1980–1984), kjer je diplomiral leta 1984. Nato je opravljal službo diplomatskega svétnika v Južni Koreji (do 1988), v Kolumbiji (do 1992), v Rusiji (do 1996) in na vatikanskem državnem tajništvu, kjer je bil svetovalec (do 2001). Za nuncija v  Belorusiji ga je imenoval še papež sv. Janez Pavel II. Aktivno govori več tujih jezikov.

V Ottawi, kjer se nahaja apostolska nunciatura za Kanado, sicer že deluje slovenski cerkveni diplomat dr. Matjaž Roter, duhovnik celjske škofije, ki bo zelo verjetno postal naslednji apostolski nuncij slovenskega porekla. Lani je bil za apostolskega nuncija v Iraku imenovan msgr. dr. Mitja Leskovar, duhovnik ljubljanske nadškofije. Tudi sicer je bilo zadnja leta imenovanih še nekaj škofov iz vrst Slovencev: msgr. Jožef Marketz v Celovcu, msgr. Martin Kmetec v turškem Izmirju ter msgr. Maksimilijan Matjaž v Celju.

P. G.