foto: Pixabay

Neka žena nam je poslala pričevanje, kolikšna trpljenja so jo doletela tako na fizičnem, kot tudi duhovnem področju, ker je upala, da ji bo pomagala metoda rejkija. Sledi pričevanje:

Ob zadnjični odprtini so mi odstranili polipe s kirurškim posegom. Po tem sem trpela nepojasnjene bolečine. Leta 1990 mi je prišel v roke članek z naslovom »ozdravljajoča moč dlani«. V njem je bila napisana naslednja vabljiva ponudba: »V centru naravne medicine smo ustanovili novi kabinet rejki in bioenergije, ker ti želimo pomagati pri tvojih težavah v bolezni, želimo ti dobro počutje, in psihično stabilnost.« Mamljiva ponudba, ni kaj. V svoji naivnosti sem verovala, da je ta terapija kot nalašč zame, saj zdravi vsakršne zdravstvene motnje… In se odločila, da se udeležim te ozdravljajoče seanse. Ulegla sem se na bolniško posteljo. Bioenergoterapevt pa je polagal svoje roke, ki so kar žarele od topline, po vsem mojem telesu. Med seanso sem poslušala sproščujočo glasbo z vzhoda.

Že naslednji dan pa sem občutila prvi učinek tega »zdravljenja«. Naenkrat me je obdal izreden strah. V želodcu so nastali hudi krči. Občutila sem, kot da mi nekdo dere kožo z obraza. Sčasoma so se ti simptomi menjali, postajali so drugačni in njihova moč se je samo še krepila. V glavi mi je začelo brneti. Po obrazu so se mi pojavile pekoče bolečine, kot da bi me nekdo žgal z ognjem. Nekdo mi je pritiskal na prsni koš z izredno težo.  Najbolj strašen pa je bil občutek, da nekdo name pritiska z zelo težkimi dlanmi in ti pritiski so se pomikali po telesu. Ko sem ležala na kavču sem občutila okoli sebe množico rok, ki so se tresle kot bi vibrirale. To vibriranje se je stopnjevalo in čim hitrejše je bilo, tembolj je ta roka. oz. dlan pritiskala name, kar je samo večalo bolečino, ki je bila vse bolj neznosna. Prav tako pa sem občutila tudi neke zobe, ki so se zarivali v mojo kožo in po meni so »praskale« neke šape. Največje bolečine pa sem imela, ko sem vzdolž hrbtenice občutila strašne bolečine, kot da bi mi nekdo po vsej hrbtenici zabadal igle. Vse to sem doživljala naenkrat. Niti za trenutek nisem mogla zatisniti očesa.

Zavedala sem se, da gre za agresivni napad zlih moči. Vse me je že privedlo na rob obupa tako da sem sklenila, da naredim samomor. Priporočila sem se Božjemu Usmiljenju in si začela rezati žile… V tem trenutku je pozvonil sosed na vrata. Takoj sem ga prosila, naj pokliče reševalce. Ko so mi v bolnici šival prerezane roke, me je zdravnik vprašal o vzroku za poizkus samomora. Povedala sem mu, da sem bila na rejki seansi in sedaj doživljam preganja zlega in tega ne morem več prenašati. Ta zdravnik se mi je začel posmehovati in me prepričevati, češ, da ne obstajajo nikakršni zli duhovi. Menil je, da imam psihične motnje in me je poslal na dvomesečno zdravljenje v psihiatrično bolnico.

Prav v tem času sem dojela, da je moj edini Odrešenik le Jezus Kristus. Neprestano sem klicala Gospoda, naj me reši. Lahko se zahvalim le goreči molitvi, pogostemu prejemanju zakramentov, postu ob kruhu in vodi, ter molivcem iz Prenove v Duhu, ki so molili zame in napadi so skorajda povsem izginili. Kdaj pa kdaj se zgodi, da se nekatere posledice še pojavljajo, vendar se jih več ne bojim. Zdaj me vsi ti napadi le še bolj spodbudijo k bolj zavzeti molitvi in slavljenju Gospoda. Sedaj razumem, da je Gospod dopustil napade zla v svoji ljubezni. Hotel me je spodbuditi k bolj zavzeti, zvesti srčni molitvi in k prejemanju zakramentov. Ob koncu mojega pričevanja bi rada vsakogar opozorila na nevarnosti, ki smo jim izpostavljeni, kadarkoli se obračamo h kateremukoli zdravilcu: bodisi da gre za bioenergoterapevta, kakor tudi kateregakoli zdravilca, ki uporablja nekonvencionalne metode zdravljenja, kajti na ta način se izpostavljamo neposrednemu delovanju demonskih sil. (Barbara)

Rejki je manifestacija kozmične univerzalne energije, ki ima namen »čiščenja« in »ozdravljanja po rokah terapevta, rejki mojstra, ki je »ozdravljajoči« kanal. Gre za eno izmed mnogih metod okultnega ozdravljanja z energijo(?). Te prakse so še posebej nevarne, ker se človek s tem izpostavlja nevidnemu svetu s posebnimi rituali, obredi in tehnikami (magija) z namenom, da bi si pridobil skrivnostne, vendar zelo privlačne moči in vedenja z namenom, da bi sebi podredil duhovno in materialno stvarnost. Človek se poslužuje skrivnostnih moči z namenom, da bi lahko drugim »pomagal«, jih »zdravil« ali jim pomagal odkrivati prihodnost. V večini primerov se ljudje niti ne zavedajo, da se s tem odpirajo neposrednemu delovanju zlih duhov. Vsaka vrsta magije izvira pravzaprav iz prvotnega satanovega upora Bogu, ker mu noče biti pokoren in poslušen. Ko prakticiramo katerokoli vrsto magije, vzpostavljamo določeno povezanost s satanom. Vsakogar, ki si to želi, privlači predvsem želja, da bi si pridobil skrivnostne moči, ki so nadnaravnega izvora in obenem bo prišel še do lahkega zaslužka. Tako bo končno učinkovit gospodar svojega zdravja in zdravja drugih in od tega bo imel velik dobiček.

Cerkev nedvoumno obsoja okultna ozdravljanja. KKC govori o tem, da so tisti, ki se ukvarjajo z okultnim, izobčeni iz Cerkve:

»Zametati moramo vse oblike vedeževanja: zatekanje k satanu ali k zlim duhovom, klicanje umrlih in druge tovrstne dejavnost, o katerih zgrešeno domnevajo, da »odgrinjajo« prihodnost (prim. 5 Mz 18,10; Jer 29,8). Iskanje sveta pri horoskopih, astrologija, hiromantija, razlaga napovedujočih znamenj in kockanja, pojav jasnovidnosti, zatekanje k medijem – vse to skriva v sebi voljo po moči, ki bi rada gospodovala nad časom, nad zgodovino in končno nad ljudmi, hkrati pa tudi težnjo za tem, da bi si pridobili skrite sile. Vse to je v protislovju s češčenjem in spoštovanjem, prepojenim z ljubečim strahom, ki ga dolgujemo samo Bogu.« (KKC, čl. 2116).

»Vsako izvajanje čarovništva (magije) in vražarstva, s katerima si kdo skuša podvreči tajne okultne sile in jih spraviti do tega, da bi mu služile in bi tako dobil nadnaravno moč nad bližnjim – tudi če zato, da bi mu priskrbel zdravje – je v hudem nasprotju s krepostjo bogovdanosti. Takšna ravnanja so še bolj obsodbe vredna, kadar jih spremlja namen škodovati drugemu, pa naj se zatekajo k posredovanju zlih duhov ali ne. Tudi nošnja amuletov (vražnih obeskov), je graje vredna. Spiritizem (klicanje duhov) pogosto vključuje vedeževalske ali čarovniške posege. Zato Cerkev vernike opozarja, naj se ga varujejo. Zatekanje k načinom zdravljenja, podedovanih iz roda v rod, ne daje pravice niti do klicanja zlih moči, niti do zlorabljanja lahkovernosti drugih.« (KKC, čl. 2117).

Samo Jezus lahko v resnici ozdravlja. Človek vedno ozdravlja, če ga sprejema za Edinega Gospodarja svojega življenja. Vedno se to dogaja na duhovni ravni. Fizično ozdravljenje pa se zgodi, če je taka Njegova volja. Če smo v veri globoko povezani z Jezusom Kristusom, bomo tudi trpljenje in bolezen doživljali kot sad Njegove milosti za naše odrešenje in odrešenje drugih.

Tako npr. gospa Franciszka Scieszyna pričuje: »Sem preprosta žena, imam 78 let. Skoraj dvajset let me neprestano močno bolijo noge. Po hiši moram hoditi z berglo, v cerkev pa me pelje vnuk. To trpljenje je zame in za druge največji blagoslov. Kadar se bolečine povečajo, se še bolj goreče zahvaljujem Gospodu za Njegovo Dobroto. Veliko družino imam: sedaj že vnuke in pravnuke in vsi lahko »črpajo« iz tega bogatega izvira, ki nikoli ne »usahne«.«

Duhovnik M. Piotrowski, v: Ljubite drug drugega, št. 1, 2009.

Prevedel: Niko Rupnik