foto: Demokracija

Sedaj je dokončno jasno, da je v Afganistanu vrag odnesel šalo, kot se temu reče. Po nedavni prepustitvi oblasti skrajnim talibanom, katerih ravnanje močno spominja na obnašanje komunistov maja 1945 na Slovenskem, ter begu številnih Afganistancev iz države je prišlo do tega, česar so se najbolj bali: zbudila se je Islamska država in udarila tam, kjer najbolj boli: med množico tistih, ki iščejo možnost čim prejšnjega pobega iz države.

Tako je postalo jasno, da bo umik Američanov iz te azijske države sprožil nov vzpon skrajnega islamizma. Več o napadih si sicer lahko preberete TUKAJ in TUKAJ.

A tudi če se nam zdi Afganistan daleč in si morda pišmeuharsko mislimo, češ pa naj se pobijejo med sabo, ne smemo pozabiti, da je tam še vedno krščanska manjšina, ki zaradi nasilnega obnašanja novih oblastnikov hitro kopni. Po poročanju očividcev in vodij krščanskih skupnosti, ki so uspeli vzpostaviti stik z mednarodno skupnostjo, Talibani hodijo od vrat do vrat, ugrabljajo dekleta in grozijo. Že posedovanje Svetega pisma je lahko zadosten razlog za smrtno kazen, celo če ga ima kdo inštaliranega na mobilnem telefonu. A najhujše šele prihaja, saj pričakujejo, da ko se bodo koalicijske sile zveze Nato umaknile iz države, bodo skrajneži imeli povsem proste roke. Že zdaj pa je jasno, da bodo državo lahko zapustili le redki. Večina tistih, ki so upali na pobeg iz države, bo na milost in nemilost prepuščena divjaštvu islamistov.

Razmere pravzaprav zelo spominjajo na leto 1945 v Sloveniji, kot je to opisoval nekdanji Mačkov pomočnik Albert Svetina-Erno v knjigi Od osvobodilnega boja do banditizma, ko je omenjal roparske pohode ter iskanje t. i. skrivačev po domovih. Talibani, kot povzema portal Domovina, hodijo od vrat do vrat in ustvarjajo »črne sezname«, opozarjajo kristjani, ki še ostajajo v Afganistanu. Javno znani kristjani so se že znašli na omenjenih seznamih. Vodje skupnosti že prejemajo pisma in klice Talibanov, kjer jim sporočajo da »vedo kaj delajo in kje so.« Dobivajo tudi redne grožnje s smrtjo, še poroča omenjeni portal.

Poslabšan položaj že tako preganjanih kristjanov bo zelo verjetno vplival tudi na poslabšanje položaja krščanskih manjšin v širši regiji, saj bi lahko takšno ravnanje opogumilo tudi ostale diktatorje in militantne skupine k novemu obsežnejšemu preganjanju kristjanov, kar se že nekaj časa dogaja tudi v nekaterih afriških državah.

Vendar pa so nekateri tuji mediji ob zadnjih krvavih napadih Islamske države tudi omenili, zakaj je do napadov prišlo. Zahodna koalicija je namreč doslej v Afganistanu pripadnike IS zapirala, po preobratu pa jih novi oblastniki izpuščajo, s tem pa se Islamska država kadrovsko krepi, do sedaj zaprti njeni pripadniki pa so za napade še bolj motivirani kot prej. To pa pomeni, da bo po krajšem zatišju Evropa znova možna tarča terorističnih napadov. In ne slepimo se: tudi Slovenija je tokrat bolj ogrožena kot prej, navsezadnje naša država trenutno predseduje Evropski uniji. V naši državi imamo poleg tega tudi številne posameznike in nevladne organizacije, ki celo podpirajo tovrstna teroristična dejanja.

Dobra novica pri vsem tem je, da imamo Evropejci še vedno možnost, da se odpove odpadu od Boga in se vrne k svojim krščanskim koreninam. Z močno molitveno verigo, molitvijo in postom je mogoče zlomiti trenutne okove zla, ki se nam zdijo nepremagljivi. Toda Bogu ni nič nemogoče. A če bomo ostali brezbrižni do dogajanja po svetu, se bomo s tem sami odrekli Božji milosti in varstvu.

G. B.