Včeraj (17. oktobra) se je po slovenskih škofijah uradno začel sinodalni proces, ki bo prvo leto potekal po krajevnih cerkvah. Zbrali smo nekaj utrinkov o tem, kaj so povedali slovenski škofje. 

Msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof in metropolit:

“Prvi korak je podati se na pot: Podati se na pot, kot se je apostol Pavel skupaj z Barnabom odpravil v Jeruzalem. V pismu piše, da je šel po notranjem vzgibu, pustil se je voditi Sv. Duhu.

Šel je tja, da bi, kot oznanjevalec evangelija, čutil povezanost v edinosti src z drugimi apostoli in v enotnosti nauka. 

Drugi korak je srečanje: Tako pomembna tema zahteva pozornost, čas, pripravljenost srečati drugega.

Sledi tretji korak in to je poslušanje: Ti so apostola Pavla poslušali. Gre za poslušanje s srcem, ne samo z ušesi. To pomeni, da pustim drugemu, da se izrazi in odpre svojo zakladnico darov, ki jih nosi v sebi. 

Na koncu poslušanja je proces razločevanja: Razločevanje ni samo sprejetje odločitve, je čas, ko v molitvi in odprtosti Sv. Duhu iščemo rešitve. V današnjem berilu so se dogovorili za delitev dela. Pavel naj še naprej misijonari med pogani, Peter, Janez in drugi apostoli pa naj oznanjajo evangelij Judom.

V današnjem evangeliju (Mt 28,16–20) Jezus stoji na gori in razglaša, da mu je od Očeta dana vsa oblast v nebesih in na zemlji. S to oblastjo pošilja apostole po vsem svetu, gre za poslanstvo. Obljublja jim svojo navzočnost tako pri oznanjevanju, kot pričevanju ter pomoč Sv. Duha, ki bo ostal z nami do konca sveta. Jezus učence in nas vse pošilja v ta svet z željo, da bi živeli iz evangelija in bili odprti za presenečenja Svetega Duha.

Tako nam današnja Božja beseda lepo pokaže sinodalno pot, ki ni neka moda ali nov izraz, kajti gre za značilno držo Cerkve prvih stoletij. Gre za naravo Cerkve, njeno obliko, slog in poslanstvo. 

Beseda »sinoda« pomeni »hoditi skupaj«. Na tej poti je glavni protagonist Sv. Duh in jaz sem povabljen na pot spreobrnjenja. Ne gre samo zame in mojo misel ter moj prav. Potrebno je postati učenec, ki se uči, kako živeti občestveno in razmišljati občestveno.” (več TUKAJ)

Msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof:

“Papež Frančišek je v svojem preroškem uvidu zaslutil, da je Cerkev na prelomu časov. To so časi, ki se lomijo v vseh pogledih: družbenih, gospodarskih, kulturnih, in tudi v verskih. Vsi mi smo sodobniki teh časov, ki ne zmorejo v sebi najti poenotenja, ker so se zavrteli stran od središča zgodovine – to je od Boga. Veliko analitikov išče odgovore in nemalo jih prihajajo do mračne slutnje, da smo zašli do somraka civilizacij. Nemir je prisoten povsod po svetu, tudi v Sloveniji. Kaj ga povzroča? Slutnja grožnje. Grožnja je kot odbijajoča žogica – v katerokoli oviro udari, se odbija v nepredvidljive smeri. Grožnja je postala nekontrolirana, podobno kot je postal nekontroliran novi korona virus, ki je ušel izpod nadzora. Panika je povsod velika zaradi vsesplošne nestabilnosti. Grožnja se vse pogosteje uveljavlja v raznih oblikah nasilja. Državne institucije vse težje to grožnjo obvladujejo. Pri tem se povsod stopnjujeta strah in nezaupanje.

Komunikacija med ljudmi je postala zelo težavna. In ker je težavna, postaja vse bolj prisiljena in mukotrpna in zato neprijetna. Opažamo, da se ogibamo drug drugega. Pri tem se najbolje počutimo vsak zase, stran od drugih.  

Tudi kristjani smo samo ljudje, ki ne moremo biti imuni na vse to. Pri tem pa je najhuje, da smo skoraj že podlegli prepričanju, da je pač takšna naša usoda, kar pa pomeni životarjenje iz dneva v dan, v otopelem občutku nemoči, ki vztrajno vrta v našo zavest, da smo povsem nepotrebni in nekoristni v tem svetu. Takšno razpoloženje še potem dodatno otežujejo napadi na nas, ki smo jih vse pogosteje deležni z vseh strani. Naša velika težavnost je v tem, ker bi še zmeraj radi bili protagonisti tega sveta. Pomeni, da bi radi, da nas ta svet ljubi, sprejema, upošteva, nam sledi, se po nas ravna in si nas želi na vsakem koraku. Temu pa ni tako. Krščanstvo ni prostor, v katerem bi se gibal ta svet; je pa luč v temi tega sveta. In če ta luč ugasne, ugasne tudi ta svet.” (več TUKAJ)

Opomba uredništva: na nagovore ostalih škofov še čakamo.

C. R.