foto: Pixabay

Marsikdo se bo spomnil, da je Slovenska škofovska konferenca lani izdala posebno molitev za končanje epidemije. Navajamo jo še enkrat.

Molitev za zdravje v času epidemije koronavirusa COVID-19

Oče usmiljenja in tolažbe,
tvoj Sin Jezus Kristus
nam je s križem pokazal vrednost trpljenja.
Pomagaj našim bratom in sestram,
ki že nosijo križ bolezni in so preizkušani.
Nakloni jim izboljšanje zdravja,
njihovim svojcem pa pogum in zaupanje.
Vsem zdravstvenim delavcem daj moč in zdravje,
da bodo vztrajali v ljubezni do bolnikov,
raziskovalcem pa, da bodo čim prej odkrili uspešno zdravilo.
Nam in vsemu svetu daj svoj blagoslov,
da bomo rešeni bolezni
in se ti bomo mogli s tvojo Cerkvijo zahvaljevati.
Amen.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

V molitvi je izražena tudi prošnja za to, da bi raziskovalci čim prej odkrili uspešno zdravilo. Že lani jeseni je nato duhovnik in raziskovalec dr. Janez Jurij Arnež v posebnem članku zapisal, da je Bog našo prošnjo tudi uslišal. “Bog je uslišal in uslišuje to našo prošnjo. Mnoge skupine raziskovalcev po vsem svetu so v preteklem letu delale dolge ure dan za dnem in prišle do rezultatov, ki so sedaj na voljo kot zdravila proti koronavirusu SARS-CoV-2 in bolezni covid-19. Zdravila so medicinski pripravki, ki v širšem pomenu vključujejo tudi cepiva,” je zapisal (glej TUKAJ).

Glede na nekatera mnenja celo nekaterih duhovnikov bi marsikdo sklepal, češ to ni to, mi nismo hoteli takega cepiva, to ni od Boga.

A preden začnemo s teološko razpravo, naj spomnimo tudi na to, kar je nedavno dejal v Družini zdravnik infektolog Federico Victor Potočnik o razvoju cepiv: “Cepiva mRNA so začeli razvijati pred več kot desetletjem, v času prvega virusa SARS. Sedanji je SARS-CoV-2, torej soroden prvemu, zato so s to tehnologijo nadaljevali in jo uspešno spravili čez klinične preizkuse. Takrat je bil čas »poskusnih zajčkov« s prostovoljci. Rezultati teh raz­iskav so javno dostopni. Imejte v mislih, da Ameriška (FDA) ali Evropska agencija za zdravila (EMA) ne bi spustili na trg nečesa, kar bi bilo nevarno. Tudi če je kdo podkupljen, ni mogoče podkupiti čisto vseh ljudi v vseh organizacijah in vseh bolnišnicah. To priznavajo celo najhujši teoretiki zarot.” (intervju je v celoti na voljo TUKAJ).

Sedaj pa se vprašajmo: ali je Bog našo prošnjo uslišal? Ali pa nam je satan podtaknil svoj zvarek?

Morda pa se odgovor skriva v Svetem pismu. Poglejmo o tem, kako Jezus gleda na to, ali Oče usliši naše prošnje. »Kdo izmed vas, ki ima prijatelja, bo prišel opolnoči k njemu in mu rekel: ›Prijatelj, posodi mi tri hlebe kruha, kajti k meni je s potovanja prišel prijatelj in mu nimam s čim postreči,‹ in mu bo oni znotraj odgovoril: ›Ne nadleguj me! Vrata so že zaprta in moji otroci z menoj v postelji, ne morem vstati in ti dati.‹  Povem vam: Če ne bo vstal in mu dal zato, ker je njegov prijatelj, bo zaradi njegove nadležnosti vstal in mu dal, kolikor potrebuje.  Tudi jaz vam pravim: Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo! Kajti vsak, kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo. Ali je med vami oče, ki bo dal svojemu sinu kačo, če ga bo prosil za ribo? Ali mu bo dal škorpijona, če ga bo prosil za jajce?” (Lk 11, 5-12)

Ta svetopisemski odlomek nam ponuja izhodišče za razmislek, ali nas je Bog morda prevaral? Ali pa cepiva in zdravila niso v Božjem načrtu? Morda pa Bogu ne zaupamo?

Gre za isto skušnjavo, ki je opisana že v uvodnih poglavjih Svetega pisma, namreč ob dogodku s kačo v raju:

Kača pa je bila bolj prekanjena kakor vse živali na polju, ki jih je naredil Gospod Bog. Rekla je ženi: »Ali je Bog res rekel, da ne smeta jesti z nobenega drevesa v vrtu?« In žena je rekla kači: »Od sadu drevja v vrtu jeva,  ›le z drevesa sredi vrta,‹ je rekel Bog, ›ne jejta sadu, tudi dotikajta se ga ne, sicer bosta umrla!‹« Kača pa je rekla ženi: »Nikakor ne bosta umrla!  V resnici Bog ve, da bi se vama tisti dan, ko bi jedla z njega, odprle oči in bi postala kakor Bog, poznala bi dobro in húdo.«  (1Mz 3, 1-5)

Satan je prvima človekoma torej sporočal naslednje: “Bog vaju želi prikrajšati, nekaj vama prikriva, prevarati vaju hoče.” Smo morda tudi sedaj v položaju, ko mislimo, da nas Bog vara ali pa nam je namesto rešitve ponudil ‘hudičev zvarek’?

C. R.