Kardinal Sarah v Medžugorju (foto: posnetek zaslona)

Kardinal Robert Sarah, upokojeni prefekt kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov, je vodil včerajšnjo mašo ob začetku festivala mladih v Medžugorju. Somaševalo je še nekaj škofov in 266 duhovnikov.

V začetku svojega nagovora je kardinal Sarah dejal, zakaj toliko ljudi prihaja v Medžugorje: »…da bi obnovili svojo vero v Jezusa Kristusa, našega Odrešenika, da bi z njim, ki je naš Gospod in Bog, vzpostavili avtentičen in vitalen odnos, da bi v molitvi lahko odgovorili na vprašanje: kako najti Jezusa in kako se obnašati v Njegovi suvereni prisotnosti. Z drugimi besedami: ali v resnici iščemo Boga? Ali natančneje: kakšno mesto ima Bog v našem življenju? Začutili smo potrebo po romanju, ki je kot duhovne vaje, ker smo vkoreninjeni v svet, ki poskuša živeti brez Boga, medtem ko sami želimo srečati Gospoda. Prišli smo napolniti baterije, da bi lahko bolje zaživeli v Njegovi navzočnosti in da bi lahko pričevali o sijaju Resnice in Božjega usmiljenja,« je dejal.

Danes nas Kristus Gospod poziva, da gledamo v višave. Vsekakor je pomembno spomniti sodobne potrošnike, da jemo, da bi živeli, vendar ne živimo, da bi jedli. Jezus, ki pozna človekovo srce, želi odgovoriti na najgloblje želje, na naše najbolj bistvene težnje, na lakoto po ljubezni ter žejo po Absolutnem, kar nas muči, je dejal kardinal. »Jezus vidi našo tesnobo in strah pred praznino našega bivanja, ki je prepuščeno samo sebi, brez Dobrega pastirja, ki nas vodi na svojo sveto zemljo, kot pravi psalm,« je še dejal. Kot pravi, nas Jezus poziva, naj pridemo na drugi breg, kar je pomemben simbol, saj to pomeni, da se odrečemo najlažjim potem in kreniti po tistih, ki jih je začrtal Bog. Priti na drugi breg pomeni še več: sprejeti svoje ozdravljenje od velike rane našega časa: verske ravodušnosti, moralnega relativizma, individualizma in egocentričnega hedonizma. Papež Benedikt XVI. je to poimenoval »izhod iz sebe«.

Kot je še spomnil, je edino zdravilo, ki nas lahko ozdravi te smrtonosne bolezni, Kruh življenja, presveta Evharistija. Grški očetje so evharistijo definirali kot »življenjsko zdravilo«, kruh močnih za nas, bolnike. Zato moramo pogumno delati na Božjem delu, najprej iščemo Njegovo kraljestvo pred vsem drugim. »Zaupajmo vanj in bodimo prepričani, da nam bo vse ostalo, to sta Njegova milost in večna sreča, dodatno darovano. Naj nas Gospa Medžugorska obrne in nam pomaga, da bomo delali Božja dela in naj nas vse blagoslovi.

Na začetku mašnega slavlja je nuncij v BiH nadškof Luigi Pezzuto prebral sporočilo papeža Frančiška udeležencem festivala. V njem je sveti oče mladim priporočil, naj se ne bojijo sprejeti Kristusovo besedo in sprejeti njegov klic.

G. B.