foto: Pixabay

Včeraj, na praznik vseh svetnikov, ste verjetno zasledili novico, da nekdanji ruski predsednik in trenutni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitri Medvedjev kot edino rešitev za svetovni mir in izognitev globalnemu jedrskemu spopadu vidi zmago Rusije v Ukrajini. Kar se sliši kot grobo izsiljevanje in grožnjo svetovnemu miru. 

Nekdanji ruski predsednik Medvedjev je od začetka vojne v Ukrajini sicer znan po svoji zelo ostri in hujskaški retoriki. Med drugim je večkrat odkrito ali pa posredno grozil z jedrskim orožjem in se hvalil, da zveza Nato iz strahu pred maščevanjem tako ali tako ne bo ukrepala, če Rusija v Ukrajini uporabi jedrsko orožje, se javno spraševal, ali bo Ukrajina čez dve leti sploh še obstajala, in Ukrajincem ter vsem sovražnikom Rusije napovedal, da bodo izbrisani na tak ali drugačen način, poroča Siol.

Takšne novice seveda sprožajo tesnobo in odpirajo spomine na mračne podobe iz filmov, posnetih v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. In nam hkrati izprašujejo vest: kaj kristjani lahko naredimo v takih trenutkih? Moliti za mir? To absolutno.

Kaj pa obhajanje prvih sobot na fatimski način? Večkrat smo na našem portalu pisali o tem, kako je v resnici pomembno, da predvsem na prve sobote prejmemo zadostilno sveto obhajilo in opravimo tudi sveto spoved v duhu zadoščevanja. Zato vas vse, drage bralke in dragi bralci portala Blagovest, prosimo in rotimo, da se to soboto, 5. novembra, udeležite svete maše, prejmete zadostilno sveto obhajilo in obiščete tudi spovednico (ni nujno, da ravno na soboto). 

Ker pa Marija v Medžugorju priporoča tudi post, ki lahko zaustavi vojne, priporočamo, da darujete svoje žrtve in post.

Seveda moramo biti tudi pozorni, da nas hudič ne odpelje stran od prizadevanj. Mnogi aktivni katoličani so namreč v teh dneh po elektronski pošti prejeli “novico”, da je ameriško vrhovno sodišče odločilo, da so cepiva proti covid19 skrajno škodljiva. In mnogi so tudi proslavljali, češ končno se nekaj premika – ampak kaj, ko mediji menda NOČEJO poročati o tem.

Ob tem naj pojasnimo, da vsako sodbo sodišče objavi na svoji spletni strani. Če sodba ni objavljena, takšna sodba sploh ne obstaja. In v tem primeru tudi sodbe o cepivih nismo našli.

Seveda se bo kdo marsikaj vprašal, kaj ima to zveze s tem, kar se dogaja v Ukrajini in v Moskvi. Namreč, viri, od koder prihajajo takšne lažne novice, nas hkrati prepričujejo, da vojne v Ukrajini sploh ni. In da je ruski predsednik Vladimir Putin državnik, kristjan in garant svetovnega miru.

Zato ni nepomembno, da v poplavi lažnih novic – in njihovi avtorji razglašajo druge za nosilce lažnih novic – molimo za razsvetljenje in za dar razločevanja.

C. R.