foto: Pixabay

Pred leti je na Hrvaškem izšla knjiga “Magija – cijela istina”, ki je dejansko povzetek seminarjev o magiji, okultizmu in nekrščanskih duhovnih praksah, izvedenih na Poljskem. V slovenščini žal prevoda doslej še nismo dobili, a se premika tudi na tem področju. Nekaj prevodov je namreč v zadnjem času izdelal duhovnik koprske škofije Niko Rupnik, sicer urednik revije Prenova. Objavljamo prevod uvoda v knjigo. 

To knjigo izročamo v roke bralcu. V njej boste našli najboljše članke glede pojava okultizma in našega odnosa na te pojave. Tako članke, kot tudi pričevanja, ki jih najdete v tej knjigi, so bili v zadnjem času objavljeni v dvomesečni reviji z naslovom »Ljubite drug drugega«. Prav tako pa smo ta dejstva predstavljali na raznih seminarjih pod naslovom: »Vsa resnica o magiji«. Ti simpoziji so bili organizirani po nekaterih mestih na Poljskem.

Okultizem (prav tako pa razne oblike vražarstva, astrologije, napovedovanja usode, uporabljanja raznih posrednikov »medijev« za vedeževanje, klicanja duhov, zatekanja k Satanu, branje in vera v horoskope) lahko pojmujemo za pravi Satanov verouk. Zaradi tega vsak, ki se zateka k tem oblikam okultizma, sprejema pouk o tem in išče pomoči v okultnem, prelamlja prvo Božjo zapoved (prim. Iz 20,3): »Poslušaj Izrael! Gospod je naš Bog, Gospod edini! Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem in vso dušo in  vso močjo! Te besede, ki ti jih danes zapovedujem, naj bodo v tvojem srcu.« (5 Mz 6,4-6).

Krščanstvo nas neizmerno preseneča. Vodi nas k pravemu, osebnemu odnosu z Jezusom Kristusom, ki je pravi Bog in pravi človek. Učlovečil se je zaradi nas in našega zveličanja. Če se Njemu izročamo z vsem srcem v veri, nas bo On vodil v neizmerni ljubezni do polnosti sreče.

Žal pa se mnogi sodobniki predajajo skušnjavam in ne iščejo sreče v Bogu, pač pa v okultizmu. Iščejo nasvete pri vedeževalcih, prerokih prihodnosti iz kart, kave, črt na roki in pri raznih čarovnikih in zdravilcih. Ukvarjajo se z astrologijo, verujejo v horoskope, verujejo v praznoverje… In ko so pred neko pomembno življenjsko odločitvijo iščejo svojo usodo v astrologiji. Ko zbolijo, iščejo pomoč pri raznih zdravilcih, ki jih običajno vodi hudi duh. Da bi prišli do perverznega spolnega zadovoljstva, izročajo svoje življenje hudiču. Prav tako se poslužujejo njegove moči tudi ko bi radi nadvladali druge, imeli nad njimi oblast in kakorkoli vplivali nanje. Ali pa se zatekajo k njemu ko bi radi prišli do bogastva. Res je seveda, da ni vse enako težko zlo: tako npr. branje horoskopov ni tako veliko zlo kot vera v satanizem. Kot tudi ne moremo primerjati kraje nekih majhnih stvari v primerjavi s krajo avtomobila. Vseeno pa majhne kraje lahko pripeljejo do zasvojenosti in postopoma do velikih tatvin. Tako tudi na videz nedolžno zanimanje za to, kar piše v horoskopih, oz. za okultne prakse, lahko pripelje do velike odvisnosti. Vsekakor pa prej ali pozneje ukvarjanje z okultizmom privede do popolne odvisnosti od tega in s tem popolne zasužnjenosti silam zla.

Vsakokrat ko so se ljudje obračali stran od Boga in iskali moči in pomoči v nekih magičnih silah, so se izročali primitivnemu in iracionalnemu malikovanju. Pomembno je, da upoštevamo naslednje dejstvo: kadarkoli namreč prav vera slabi in ljudje množično odpadajo od vere, istočasno raste vera v praznoverje in prihaja do prakticiranja raznih oblik okultizma.

Okultizem je povezan z vero v obstoj duhovnih moči ali energij, ki da človeku pomagajo, da lahko spoznava prihodnost, da prejema ozdravljenje, da se lahko uveljavlja, ali celo da prejema in krepi določene moči, s katerimi lahko nadzoruje druge, jih obvlada in celo z njimi manipulira. Če hoče to doseči, se odloča za proces uvajanja, se poslužuje določenih okultnih praks: vaj, meditacij itd. Vsakdo, ki se ukvarja z okultnim, je prepričan da dosega neke paranormalna spoznanja, da lahko pride do nekih presežnih, neznanih spoznanj, da pridobiva sposobnosti za branje misli, da lahko »vidi« kaj se bo dogajalo v prihodnosti, ter da ima dober ali pa slab vpliv na druge ljudi in lahko manipulirajo z njimi. Zaradi tega se dogaja tudi t.i. materializiranje predmetov; človek lahko vstopa v stik s pokojnimi, z nezemeljskimi bitji, ima celo moč, da v omejenem smislu vlada naravnim silam. Običajno se ti ljudje sploh ne zavedajo, da se odpirajo delovanju zlih sil. In njihovega delovanja sploh ne morejo več kontrolirati, kajti okultne sile jih imajo popolnoma v oblasti.  Popolnoma prostovoljno se izročajo pod njihovo oblast in se niti ne zavedajo, da jih te zle sile popolnoma zasužnjijo.

Tako vsak, ki se v bistvu »igra« s katerokoli vrsto magije, satanizma, vedeževanja in čaranja, ali postane član prostozidarske lože, prelamlja prvo Božjo zapoved in tako stori smrtni greh. Prav tako oz. podobno se dogaja tudi s tistimi, ki se sklicujejo na hindujske ali tibetanske prakse. Hočejo izkoristiti poganske mite in simbole, poslužujejo se njihovih skritih moči in pomena in se tako izročajo vodstvu zlega duha, ki jih popolnoma zasužnji. Pri verujočem to privede do nezvestobe in neposlušnosti Svetemu Duhu, prav tako pa človek s tem zavrača delovanje svojega angela varuha. Od tedaj ga vodi duh zla.

Vsakdo, ki uporablja nihalo, tarot karte (za vedeževanje), kdor išče pomoči pri napovedovalcih usode, prihodnosti, ki mu prerokujejo iz kart, krogle, črt na roki, kave in še s pomočjo drugih sredstev, pa zatekanje k raznim čarovnikom, hodžem, bioenergetikom in zdravilcem, ali vsak, ki je prepričan, da ima v sebi duhovno  moč, preko katere deluje njegov vodja, s tem pokaže svoje pomanjkanje vere v Božjo ljubezen in se odpira delovanju zlih duhov.

Sveto pismo odločno, brez sence dvoma zavrača in obsoja okultizem, kajti ta človeka izključi iz Božjega Kraljestva (prim. Gal 5,20; Raz 9,21; 22,15). V 5 Mz 18,9-14 beremo: »Ko prideš v deželo, ki ti jo daje Gospod, tvoj Bog, se ne uči posnemati gnusob tistih narodov! Naj se ne najde pri tebi nihče, ki bi sina ali hčer daroval v ognju, ki bi vedeževal, napovedoval prihodnost iz nebesnih znamenj, se zatekal k vračem in čarovnikom, ki bi se zaklinjal, povpraševal duha mrtvih ali se obračal k mrtvim za nasvet. Gnusoba je namreč pred Gospodom, kdor počenja take reči, in zaradi teh gnusob jih prežene Gospod, tvoj Bog pred tabo. Popolnoma ves bodi z Gospodom, svojim Bogom! Kajti ti narodi, ki jih preženeš, poslušajo vražarje in vedeževalce. Tebi pa Gospod, tvoj Bog kaj takega ne dovoljuje!« (prim. 3 Mz 19,31; 20,6.27).

Tudi nov Katekizem Katoliške Cerkve (KKC) o tem govori brez kančka dvoma in možnosti dvoumnega razumevanja: »Zametati moramo vse oblike vedeževanja: zatekanje k satanu ali k zlim duhovom, klicanje umrlih in druge tovrstne dejavnost, o katerih zgrešeno domnevajo, da »odgrinjajo« prihodnost (prim. 5 Mz 18,10; Jer 29,8). Iskanje sveta pri horoskopih, astrologija, hiromantija, razlaga napovedujočih znamenj in kockanja, pojav jasnovidnosti, zatekanje k medijem – vse to skriva v sebi voljo po moči, ki bi rada gospodovala nad časom, nad zgodovino in končno nad ljudmi, hkrati pa tudi težnjo za tem, da bi si pridobili skrite sile. Vse to je v protislovju s češčenjem in spoštovanjem, prepojenim z ljubečim strahom, ki ga dolgujemo samo Bogu.« (KKC, čl. 2116).

»Vsako izvajanje čarovništva (magije) in vražarstva, s katerima si kdo skuša podvreči tajne okultne sile in jih spraviti do tega, da bi mu služile in bi tako dobil nadnaravno moč nad bližnjim – tudi če zato, da bi mu priskrbel zdravje – je v hudem nasprotju s krepostjo bogovdanosti. Takšna ravnanja so še bolj obsodbe vredna, kadar jih spremlja namen škodovati drugemu, pa naj se zatekajo k posredovanju zlih duhov ali ne. Tudi nošnja amuletov (vražnih obeskov), je graje vredna. Spiritizem (klicanje duhov) pogosto vključuje vedeževalske ali čarovniške posege. Zato Cerkev vernike opozarja, naj se ga varujejo. Zatekanje k načinom zdravljenja, podedovanih iz roda v rod, ne daje pravice niti do klicanja zlih moči, niti do zlorabljanja lahkovernosti drugih.« (KKC, čl. 2117).

»Bog more razodeti prihodnost svojim prerokom in drugim svetim ljudem. Toda pravilna krščanska drža obstaja v tem, da se z zaupanjem prepuščaš rokam Božje previdnosti, kar se tiče prihodnosti, in opustiš sleherno nezdravo radovednost glede tega. Iz nepredvidevanja more nastati pomanjkanje odgovornosti« (KKC, čl. 2115).

Dejstvo, da je vse to v porastu, meče krivdo na nas kristjane, ker nočemo ali pa nimamo možnosti poznati osnovne krščanske resnice. Razlog je tudi v verski »nepismenosti« Vse to je izvor mnogih življenjskih tragedij. Te tragedije so »hrana« za razne vrste sekt, ki nas vse bolj preplavljajo, poplava različnih vedeževalcev, čarovnikov, astrologov in bioenergetikov ter zdravilcev, ki vsak dan varajo množice naivnih ljudi, ter iz njih izvabljajo velike vsote denarja.

Oni zagotavljajo lahko pot k sreči, z lahkoto dosežen življenjski uspeh, hitro rešitev problemov, pa naj gre za katerokoli področje, tudi zdravstveno.

Televizija, radio, tisk, internet, knjige in letaki so sredstva, s katerimi reklamirajo svojo dejavnost. Ponujajo zelo zaupno in učinkovito pomoč na področju ljubezni, financ, službe, zdravja,… Prepričujejo, da znajo uspešno zdraviti bolezni, napovedati prihodnje dogodke, dajejo »rešilne« nasvete za vse probleme, ki vznemirjajo ljudi. Kot sredstva ponujajo razne amulete (obeske), talismane, praške za srečo, ljubezenske napitke itd. Vse to je toliko bolj učinkovito, kolikor dražje je. Zato so naivni ljudje pripravljeni žrtvovati velike vsote denarja.

V družbi se vse bolj poglablja versko neznanje in vse bolj peša prava, živa vera v Jezusa Kristusa, zato so ljudje vse bolj »odprti« za razne ponudbe zdravilcev, čarovnikov, vedeževalcev, magov in upoštevajo njihova »navodila«. Dogaja se, da nekateri zdravilci, vedeževalci in čarovniki izkoriščajo celo verska znamenja (podobe svetnikov, Device Marije, križe), da bi prepričali kristjane v njihovo uspešno delovanje. Prav tako tudi vstavljajo v njihove obrede tudi molitev Očenaš in tako »varajo« verujoče. V bistvu pa so njihove okultne prakse popolnoma nasprotne vsaki religiji in toliko bolj pravi veri v Boga.

Okultizem je v svojih različnih oblikah Satanov verouk. Vsi, ki prakticirajo različne vrste okultizma (vedeževanja, branja misli, delovanja na druge ljudi, obvladanja naravnih sil, obrede in vzhodne meditacije, jogo, povezovanje s pokojnimi) so prepričani, da lahko izkoriščajo višje sile za lastne potrebe. Pogosto se ljudje niti ne zavedajo dejstva, da postajajo podrejeni tem skrivnostnim silam, ki pa njih popolnoma podredijo. Kdor moli in zaupa v Boga, želi spoznavati Božjo voljo in se ji prostovoljno izroča. Kdor pa se izroča okultnim vplivom, hoče sam odločati o tem, kaj je zanj dobro in kaj ni. In pri tem se odpira skrivnostnim duhovnim močem in jih uporablja, da bi lahko oblikoval svojo prihodnost in prihodnost drugih po lastni presoji in odločitvah. Na ta način postavlja samega sebe na mesto, ki pripada Bogu ter zato težko greši proti 1. Božji zapovedi: »Ne imej drugih bogov poleg mene!« (2 Mz 20,3). »Poslušaj Izrael: Gospod je naš Bog, Gospod edini! Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem in vso dušo in vso močjo!« (5 Mz 6,4-5).

Čarovniki, vedeževalci, astrologi, praznoverci, bioenergetiki, zdravilci, tisti, ki kličejo duhove, se izročajo oblasti demonskih sil, ki le izkoriščajo človekovo naivnost in pripravljenost za dosego lastnih demonskih namenov. Maloverni ljudje ali tisti, ki so pretrgali svojo povezanost z Bogom, iščejo popolno srečo v zdravju, v kopičenju bogastva, v vladanju, v uspehih, v iskanju priznanja od ljudi ali v raznih ugodnostih.

Vsi, ki ne verujejo, da je pravzaprav le vera v Boga tista, ki človeka osrečuje, se zelo lahko izročajo skušnjavam hudobnega duha, ki tudi njim govori: »Tebi bom dal vso oblast in slavo. Kajti meni je dana in jo lahko dam komur hočem. Če torej padeš predme in me moliš, bo vse tvoje!« (Lk 4,6-7). Zaradi tega je toliko bioenergetikov, vedeževalcev, zdravilcev ipd., ki se tako prostovoljno izročajo delovanju demonskih sil. S pomočjo amuletov, talismanov, obredov, formul in kretenj hočejo obvladati nadnaravno stvarnost, ki nas obkroža. Prav tako želijo na ta način »širiti srečo«, se zavarovati pred nesrečami, neuspehi, porazi in boleznijo in prejeti čimveč osebnih koristi.

Prav tako pa so tudi ljudje, ki prakticirajo radiestezijo ali bioenergetsko zdravljenje v dobri veri in se ne zavedajo, v kako veliko nevarnost izpostavljajo sebe in vse tiste, ki jim hočejo pomagati. Bioenergetik se v svojem delovanju odpira delovanju okultne energije in jo izroča osebi, ki jo »ozdravlja«. Prav na ta način pa izpostavlja sebe in ljudi, ki jih »zdravi«, delovanju zlih sil. Eden največjih poznavalcev te problematike, oče Jackques Verlinde trdi: »Lahko vam navedem nekaj konkretnih primerov, ki potrjujejo, da so ljudje, ki so bili »ozdravljeni« po bioenergetski poti, po nekaj mesecih prejeli trajne in skrb zbujajoče reakcije in delovanja nekih skritih sil zle narave. Pojavljajo se neka, še mnogo bolj komplicirana stanja, kot pa so bile tiste težave, zaradi katerih so ljudje prišli na zdravljenje. Poleg tega so jim popolnoma opešale moči (…) Pogosti glavoboli, izguba spanca, psihična in celo duhovna vznemirjanja, so samo nekatere posledice takega »zdravljenja«. Če prizadeti v takem stanju poiščejo pomoč duhovnika, ki ima izkustva na tem področju in se zaveda teh duhovnih motenj, bo znal na pravi način pomagati človeku, ki je »zašel« na napačno pot iskanja pomoči. Znal bo postaviti pravo diagnozo in po spovedi, odpovedi in molitvi za osvoboditev bo človeka zares osvobajal in ozdravljal.  Po moji izkušnji se je dogajalo v mnogih primerih, da tedaj, ko dejansko nismo mogli najti pravega vzroka težav, da je vedno šlo za prakticiranje okultnega, ali pa da je človek izpostavljal samega sebe različnim zdravilcem, ali pa je obiskoval vedeževalce ali čarovnike. Kaj je torej potrebno storiti v takih primerih? Potrebno je moliti molitev osvobajanja, čeprav to ne pomeni, da je oseba obsedena. Treba je prekiniti povezavo med vami, terapijo in osebo, ki vas je zdravila. Kajti običajno doživljamo negativne vplive po kanalih te povezanosti. V času molitve je treba torej prositi Gospoda, da preseka vse vezi, ki vas lahko vežejo s preteklimi okultnimi praksami.«

Treba pa se je tudi zavedati, da so poklicni vedeževalci, čarovniki, prav tako pa tudi različni zdravilci na prvih srečanjih zelo ljubeznivi, se za vas neizmerno zavzamejo, obnašajo se kot najboljši prijatelji, dobrodelniki, predstavijo se vam kot tisti, ki znajo rešiti vse probleme. Oni so vešči z manipuliranjem z ljudmi in jih naredijo odvisne od različnih praks, ki jih izvajajo z njimi in nad njimi. Ko svoji stranki dajo npr. talisman, ji povedo, da bo treba občasno ta talisman »napolniti« z energijo. In pri vsakem »polnjenju« je treba seveda veliko plačati. In na ta način izvabijo iz naivnih ljudi veliko denarja.

Z namenom, da bi prevarali svoje stranke, nekateri izmed njih v svoje ordinacije obesijo na zid rožne vence, podobe svetnikov ali papeža. Z namenom, da bi čimveč zvedeli o svojih klientih, se poslužujejo svojih osebnih detektivov. O njih zvedo tudi, ali so bolj bogati ali revni in jim zaračunajo primerno njihovemu materialnemu stanju. Nek italijanski vedeževalec, ki pa se je spreobrnil, je pričeval, da nad talismani izvajajo posebne rituale, obrede. In ti talismani so toliko dražji, čimveč prekletstev in kletev proti Materi Božji je bilo izgovorjenih nad njimi. Tako so ti predmeti zelo nevarni za ljudi, ki jih nosijo, prav tako pa tudi za njihove družine. Razlog: po teh predmetih so navzoče sile zla in neprestano delujejo. Eksorcisti ugotavljajo, da se pri ljudeh, ki nosijo take predmete, pojavlja depresija, strahovi, anksioznost, fobije, boječnost, strah pred temo in zaprtimi prostori, pojav vznemirjanj zaradi navzočnosti zlih duhov vse do obsedenosti.

  1. Kako se ubraniti vplivov okultnega?

Kakorhitro se človek z zaupanjem obrača k okultizmu, avtomatično zavrača Boga in Njegov evangelij. Ta ravnanje vodi človeka v satansko zasužnjenost. Živimo v vse bolj poganskem in razkristjanjenem svetu, cerkve se praznijo, zmaguje nemoralno razmišljanje in življenje, zakoni razpadajo, množično se izvajajo splavi, ljudje se poslužujejo evtanazije, ni več poštenosti, vse bolj vlada korupcija in podkupljivost, povečuje se prakticiranje okultnega, ki je vse bolj popularno. Priče smo pogostega pojava, da se ljudje iz ateizma začenjajo zatekati v okultizem, raznovrstne sekte, praznoverje, prakticirajo vzhodnjaške načine kultov, povečuje se malikovanje in tako vse do satanizma.

Zgodovinski podatki kažejo, da sta tako marksizem, kot socializem in komunizem najtesneje povezana z demonologijo (zatekanjem po pomoč k silam zla). Ustanovitelji komunizma: Marks, Engels, Stalin, Lenin, Tito in drugi so se popolnoma izročili oblasti Satana. Tudi Hitler in drugi so imeli podobne vezi s Satanom. Satan posnema odrešenje s pomočjo okultnih praks. Namen takega njegovega delovanja je pritegniti ljudi in jih na ta način voditi do večnega trpljenja – duhovne smrti.

Trdno se zavedajmo dejstva, da lahko edinole Jezus Kristus odrešuje. Če se človek odpove in odločno zavrže okultne prakse in vse njihove pripomočke: amulete, nihala, talismane, napovedovanja prihodnosti, horoskope, vsakršne stike z bioenergetiki in njihovimi terapijami, da odločno zavrača, uniči vse knjige in članke s to tematiko in tega ne bere ter odločno zavrača tudi vse drugo, kar vodi v okultne prakse, tedaj je na poti rešitve. Pomembno je tudi, da se ta človek odloči za dobro in iskreno spoved, pri kateri prizna vse oblike nespoštovanja 1. Božje zapovedi poln zaupanja in vere v Jezusa Kristusa, Njega prizna za edinega Odrešenika in Gospoda. Tedaj lahko Jezus vstopa v življenje skesanega spreobrnjenca kot Ljubezen, Usmiljenje, Nežnost, Toplina in Neskončno Usmiljenje, ki briše vse grehe in osvobaja vsake prisile in vseh vezi zasužnjenosti (navezanosti). Tako spozna, da je resnično samo Jezus edini Gospod, Učitelj in Odrešenik. On nas je ustvaril zase. In nikjer drugje, razen v Jezusu Kristusu, ne bomo našli sreče, ljubezni, prav tako pa tudi ne večnega življenja.

Vse, ki imate v svojih hišah bodisi nihalo, amulete, talismane, revije in knjige o okultizmu, spodbujamo, da jih takoj uničite in zavržete. Posvečujoča milost je najuspešnejša obramba pred vplivi zla in njegovih duhov. Zato vam močno svetujemo, da pogosto pristopate k zakramentu sprave, pogosto sprejemajte Jezusa v Presvetem Rešnjem Telesu in gojite globoko molitveno življenje.

»Sicer pa zajemajte moč v Gospodu in sili njegove moči. Nadenite si celotno Božjo bojno opremo, da se boste mogli upirati hudičevim zvijačam.  Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih. Zato sezite po vsej Božji bojni opremi, tako da se boste mogli ob hudem dnevu upreti, vse premagati in obstati« (Ef 6,10-13).

(nadaljevanje prihodnjič)