foto: Pixabay

Poletje se še ni niti dobro začelo, a je bilo že kar nekaj uničujočih neurij. In jih bo še več, napovedujejo vremenoslovci. Tudi toča bo še pridobivala na obsegu, pravijo. 

In se znova ponovi ista pesem kot vsa leta. Ker toča in ostali škodljivi pojavi poberejo precejšen del pridelka, mora seveda priskočiti na pomoč kdo drug kot država. In izplačati nadomestilo oškodovanim kmetom. Skoraj nihče pa nič ne govori o tem, koliko to stane davkoplačevalce, pa tudi koliko to zmanjšuje že tako šibko samooskrbo. Ne bomo ovinkarili: vsako novo neurje s točo je uvod v veliko lakoto, ki jo napovedujejo že dolgo.

In da ne pozabimo: dopovedujejo nam, da takih neurij s točo nekdaj ni bilo. In da je to zaradi klimatskih sprememb, globalnega segrevanja. Torej, Greta ima prav. Potrebno bo še zaostriti ukrepe za prehod s fosilnih goriv na električne avtomobile. In seveda močno zvišati davke. Ne gre drugače.

Zanimivo je, da tudi iz cerkvenih krogov temu nihče ne ugovarja. Na neurja smo se navadili kot nekaj neizogibnega. Pač se zgodi, proti temu ne moremo nič. In vemo, da so zadnja neurja nekaj škode naredila tudi na cerkvenih objektih. Kdorkoli bi iz tega potegnil kakšen nauk, bi izpadel kot fanatik – ker pač ne smemo stvari komentirati na “preveč pobožen” način.

Vseeno pa velja razmisliti o tem, koliko otrok je sploh še krščenih v družini, kjer sta starša (cerkveno) poročena. In koliko traktorjev iz (krščanskih) kmetij ropota tudi ob nedeljah. In koliko katoličanov išče pomoč pri zdravilcih s pomočjo okultnih sil. Medtem ko pred točo zvonovi molčijo.

A to le je vrh ledene gore.

O dajanju desetine za dober namen smo na teh spletnih straneh že pisali. Verjetno ni odveč ponoviti, da to izhaja iz Svetega pisma, kjer nas Bog celo izziva, koliko blagoslova lahko dobimo prav zaradi desetine. Kar je tudi namig na to, da je obseg posledic neurij mogoče celo nadzorovati. Damage control, ali kako že? Dober nauk za vse tiste, ki ne najdejo več kontakta med vsakdanjim življenjem in duhovno sfero. In bi radi slišali pričevanje o tem, kako se je celjska soseska, kjer se je molilo in prižigalo kadilo (in kropilo z blagoslovljeno vodo), izognila hujšim posledicam neurja. Medtem ko je bilo samo kilometer stran precej površin razdejanih zaradi vetra in toče.

Torej, če nimate kadila (in oglja), ga kupite. In dajte blagoslovit. Imejte pri sebi blagoslovljeno vodo. Tudi kakšna blagoslovljena vejica, ki je ostala od cvetne nedelje, pride zelo prav. In se priporočajte v varstvo Marije in svetega Jožefa. In lahko tudi molite takole, s preprosto besedo: “V imenu Jezusa Kristusa in z njegovo oblastjo ukazujem duhu neurij, naj se umakne od tod. Amen. Predragocena Kri Kristusova, reši nas in ves svet!” Lahko molite tudi molitev k nadangelu Mihaelu.

Zagotovo boste imeli razlog za pričevanje, če boste tako delali.

C. R.