Aleš Primc (foto: Polona Avanzo)

Na Evropsko sodišče za človekove pravice je bila vložena tožba zaradi prepovedi izrazito spornih sprememb družinskega zakona, ki sedaj omogočajo posvojitve otrok v LGBTQIA+ skupnosti in hkrati ukinjajo zakonsko zvezo, definirano kot zakonsko zvezo žene in moža. Tožbo je vložila Koalicija “Za otroke gre!”. 

Vložitev tožbe je naznanil Aleš Primc na svoji spletni strani: “Danes vlagamo tožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice zaradi prepovedi družinskega referenduma na katerem bi zavrnili posvojitve otrok v LGBTQIA+ razmerja, ukinitev zakonske zveze žene in moža ter uvedbo LGBTQIA+ ideologije v vrtce in šole.” 

Kot pojasnjuje Aleš Primc Ustavno sodišče ob presoji dopustnosti referenduma ni presojalo o ključnih stvareh, to je – ali je dopustno prepovedati pravico do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev in pravico do referenduma, zaradi namere uzakonitve posvajanja otrok v LGBT partnerske skupnosti in ukinitve zakonske zveze žene in moža. Pravico do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev in pravico do referenduma ščiti Ustava.

Primc je pri pojasnilu še dodal, da Ustavno sodišče ni presojalo, ali spremembe Družinskega zakonika prinašajo še druge spremembe, o kateri US ni odločala. Gre za spremembe na področjih zdravstva, šolstva, itd., poroča Družina. Spomnil je tudi, da zakon, ki naj bi zgolj izvrševal voljo Ustavnega sodišča, ne počne le tega, temveč širi zahteve Ustavnega sodišča.

Ustavna sodnica Katja Šugman Stubbs (Foto: STA)

Pristranskost Ustavnega sodišča
Posebna problematika pa je domnevna pristranskost ene od ustavnih sodnic. Dr. Katja Šugman Stubbs je bila namreč pred zasedbo položaja ustavne sodnice LGBT aktivistka, saj je aktivno sodelovala v kampanjah skupnosti. Gibanje za otroke gre je na to opozarjalo že pred odločanjem US o dopustnosti referenduma o družinskem zakoniku. Tedaj so zahtevali k izločitvi treh sodnikov.

Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

G. K. / Nova24tv.si