foto: Pixabay

»[…]Res hočeš začutiti kdo sem?« Prime me za vrat in me z obrazom obrne pred svojega. Krvave oči ima in napete obrvi, ki jih stiska jeza. »10 let sem bil star, ko je začel piti. 10 let sem bil star, ko sem se bal zaspati… […]« Izsek iz zgodbe, ki je zmagala na Literarnem natečaju akcije 40 dni brez alkohola »Beseda zdravi« 2023.

Slovenska karitas je v sodelovanju z Javno agencijo za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net že sedmo leto zapored pripravila nagradni literarni natečaj pod naslovom »Beseda zdravi«.

Natečaj je potekal od 22. februarja do 31. marca 2023. Slavnostna podelitev nagrad najboljšim 15-im avtorjem literarnih prispevkov je potekala v ponedeljek, 15. 5. 2023. Spletnega dogodka so se udeležili nagrajenci, njihovi mentorji in predstavniki organizatorjev natečaja.

K sodelovanju pri literarnem natečaju so bili povabljeni učenci od 6. do 9. razreda vseh osnovnih šol in dijaki vseh srednjih šol,  da svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola. V ocenjevanje in nagradni izbor so lahko poslali pesem, zgodbo, esej, strip ali svoje razmišljanje v slikovni obliki.

V sklopu literarnega natečaja je bilo prejetih 167 literarnih del iz 56 različnih šol, ki jih je pregledala 5-članska komisija na podlagi kriterijev: vsebina, izvirnost ideje, dovršenost izdelka, leposlovje, primernost in učinkovitost preventivnega sporočila ter jih ocenila.  Nagradili so 15 najboljših literarnih del.

»Zelo nas je ganila globina razmišljanja prispelih literarnih del, ki so na trenutke kar pretresljivi. Posebej  izpostavljamo štiri najboljša literarna dela, ki so  lahko v poduk in resno vabilo k bolj odgovornemu odnosu do rabe alkohola« je po podelitvi nagrad najboljšim natečajnikom in mentorjem povedala Jana Flajs, vodja natečaja in članica komisije. (Op. preberete jih lahko na koncu sporočila).

Glavni namen organizatorjev, ki si želijo literarni natečaj še ponoviti, je spodbuditi mlade, da bi več razmišljali o ohranjanju lepih odnosov, zdravja, blaginje ter pravega veselja in zabave na odgovoren način, brez alkohola in drugih drog. Predlagajo, da večkrat izberemo ustvarjalna doživetja z družino, druženje s prijatelji, športno aktivnost, glasbo, razvijanje svojih talentov, uresničevanje svojih sanj in ciljev ter pogumno alkoholu rečemo NE.

Več o natečaju: https://brezalkohola.si/nagradni-literarni-natecaj-2023-beseda-zdravi/

Najboljša nagrajena dela (s klikom se vam odpre link):

Veronika Batagelj – Skozi moje oči, Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška, 1. letnik,

Mentorica: Martina Slankovič

Tanja Merčnik – Prisluhni in zaupaj, OŠ Lenart v Slovenskih goricah, 9. razred

Mentorica: Nadja Ferk Rodeš

Evelina Kerec – Beseda zdravi, OŠ Martina Konšaka, 9. razred

Ana Poljanšek – Le en večer, Gimnazija Kranj, 1. letnik
Mentorica: Bernarda Lenaršič

Vir: Slovenska karitas