foto: Pixabay

Glede na bližino praznika sv. Jožefa je primerno, da nekaj pozornosti posvetimo Odrešenikovemu varuhu. Marsikdo se sprašuje, kdo je bil v resnici sv. Jožef, predvsem pa je sporna njegova starost v času Jezusovega rojstva. 

Sveto pismo ne omenja Jožefove starosti. Ljudsko izročilo pa Marijo opisuje kot zelo mlado mater, Jožefa pa kot starca. Tako ga opisujejo tudi različne božične skladbe, npr. “Tam stoji pa hlevček”. V tej skladbi ima Jožef “sivo glavo” in je že star. No, po nekaterih različicah najdemo namesto “sive glave” tudi “svetlo brado”. Kakorkoli že, zelo malo kristjanov se oklepa prepričanja, da je bil Jožef v času Jezusovega rojstva še mlad, večinoma menijo, da je bil prileten, da je bil vdovec, ki je že imel otroke, in seveda precej starejši od Marije. Zato naj bi zelo verjetno umrl že v rani Jezusovi mladosti, saj ga kasnejša svetopisemska poročila ne omenjajo več.

Zakaj takšna prepričanja o tem, da je Jožef starec? Ena od morda bolj bizarnih teorij je morda v tem, da Jožef ne bi zdržal deviškega življenja z Marijo, če bi bil mlad. Vendar, po drugi strani Jožef ne bi zmogel takšnih naporov, kot je potovanje iz Nazareta v Betlehem (in kasneje v Egipt), če bi bil star. “Ni bil nek starček ali vdovec, kot ga opisujejo apokrifni spisi, ni brez posebnega dela sedel v jaslicah zraven Marije. Kako bi kot starec prenašal napore potovanja v Betlehem in Egipt; kako bi ščitil in preživljal družino?” je o njem v intervjuju za Družino dejal pater Tomaž Podobnik.

Torej lahko sklepamo, da Jožef v času Jezusovega rojstva ni bil starec, čeprav ljudsko izročilo pravi drugače. Nekaj pa je jasno: po rodu je bil iz Judeje, iz Betlehema, vendar kljub kraljevskemu poreklu ni bil bogat, pač pa siromašnejši obrtnik. Očitno se je kot zelo mlad preselil v Nazaret (razlogi niso povsem znani, morda je iskal poklicno priložnost izven domačega kraja). Ko je cesar Avgust razglasil popis prebivalstva, so se moški morali popisati v kraju svojega rojstva, zato sta morala Jožef in noseča Marija nemudoma iti na pot v Betlehem, kjer se je, kot je bilo napovedano po prerokih, rodil Jezus. Sveta družina se v Betlehemu ni zadrževala veliko časa, očitno je ostala toliko, da sta Jožef in Marija lahko odkupila Jezusa v templju 40 dni po rojstvu, po obisku modrih pa je družina morala bežati v Egipt. Iz Egipta pa se je Sveta družina vrnila nazaj, vendar v Nazaret, kjer so domačini kasneje Jezusa prepoznavali kot Jožefovega oz. “tesarjevega” sina.

C. R.