foto: Pixabay

Dr. Antonio Salvatore Maria Oriente je ugleden italijanski ginekolog, ki se je leta 1980 začel ukvarjati z vprašanji oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Od leta 1985 je dr. Oriente delal na oddelkih za ginekologijo in porodništvo v javnih italijanskih bolnicah. Bil je tudi vodja oddelka za zaščito zdravja žena in otrok pri Zavodu za javno zdravstvo v Messini od leta 1991. V tem času je postal tudi nasprotnik OBMP-ja.

Leta 2012 (ko je nastal ta intervju) je gostoval na Hrvaškem, skupaj z dr. Cinzijom Baccaglini, družinsko psihologinjo in psihoterapevtko. Takrat je imel v štirih hrvaških mestih predavanja z naslovom ZAKAJ (NE) UMETNA OPLODITEV?

Ukvarjali ste se s postopki umetne oploditve, a potem ste prenehali to opravljati. Zakaj?

S postopki umetne oploditve sem se pričel ukvarjati že v 80-tih letih, ko se je vse to začelo. Delal sem skupaj s prof. Ettoreom Cittadinijem, ki je bil pionir umetne oploditve kot metode za reševanje neplodnosti na Siciliji. Ampak zgodilo se je, da sem se v nekem trenutku zavedel dveh stvari: da OBMP ne poveča bistveno možnosti za zanositev ter da postopki umetne oploditve prinašajo škodljive posledice za zdravje žene, med katerimi je tudi hiperstimulacija jajčnika.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Goran Andrijanić / Bitno.net / neplodnost-rodovitnost.si