foto: Wikipedia

Za evharistični kongres v Ljubljani leta 1935 ste verjetno že slišali. V Sloveniji je bil takšen kongres nazadnje leta 2010 v Celju. Letos jeseni pa bo mednarodni evharistični kongres v Budimpešti.

Večina kristjanov pa ne ve, da imajo tudi evharistični kongresi svojega zavetnika. To je sv. Pashal (ali Paskal) Bajlonski, ki goduje na današnji dan, njegov god pa obeležujejo zlasti Frančiškovi redovi (frančiškani, kapucini, minoriti, klarise, Frančiškov svetni red…). V 16. stoletju se je rodil v Španiji in v otroštvu deloval  kot pastir, na paši pa se je naučil brati. Ker zaradi paše pogosto ni mogel v cerkev k maši, je v pastirsko palico vrezal podobo Božje matere in nad njo križ, palico je zasadil v zemljo in pred njo pokleknil in goreče molil. Tako se je navadil premišljevalne molitve.

Njegovo gorečnost so opazili tudi drugi in ga imenovali “sveti pastir”. Njegov bogati gospodar ga je vzljubil in mu hotel celo zapustiti vse premoženje. Vendar ga ni sprejel – želel je iti v samoto, da bi mirno služil Bogu. Kasneje je zaprosil za sprejem pri Frančiškovih manjših bratih, kjer so ga tudi sprejeli. Hoteli so celo, da bi ga posvetili za duhovnika, pa se ni čutil vrednega. Bil pa je goreč častilec Matere Božje ter Jezusa v najsvetejšem zakramentu. Španski redovni provincial mu je leta 1576 naročil, naj odnese njegovo pismo z nujnimi zadevami v Pariz k redovnemu vrhovnemu predstojniku. To je pomenilo tudi tveganje, saj je moral prečkati kraje, kjer so prevladovali kalvinistični hugenoti. Ti so ga sramotili in pretepali, v Orleansu pa celo kamnati do smrti, ker je branil resničnost evharistije, s čimer se je zoperstavil krivoverstvu hugenotov.

Sicer pa je bil Paskal največkrat samostanski vratar, največ časa je preživel v samostanu Villa Real pri Valenciji. Tam je umrl leta 1592. V našem stoletju je postal svet nanj pozoren, ko so leta 1911 natisnili njegove kratke in duhovno globoke zapiske. Njegove besede so: »Človek mora imeti do Boga srce ubogljivega otroka, do bližnjega srce ljubeče matere, do samega sebe pa srce strogega sodnika.«

V današnji uri bogoslužnega branja (hozana.si) izpostavljamo naslednjo misel sv. Paskala: “Če želiš, da bo tvoja zahvala Bogu prijetna, se pred zahvaljevanjem ponižaj, premagaj, zmanjšaj sam sebe pred Bogom in priznaj svoje siromaštvo in bedo, da spoznaš, kako vse, kar imaš, prihaja od božje radodarnosti. Veseli in raduj se, ko vidiš, da si prejel milosti in darove; dobrine in korist, ki jih imaš od njih, pa malo ceni, da boš mogel bolje služiti Bogu.”

Papež Leon XIII. ga je določil za zavetnika evharističnih kongresov in drugih evharističnih pobožnosti. Goduje 17. maja.