foto: Wikipedia

Novembra lani je umrl vizitator slovenskih lazaristov Franc Rataj, sicer tudi dolgoletni ravnatelj združenja Otroci Brezmadežne za Slovenijo. Prav on je to združenje, ki je med Slovenci nekoč že obstajalo, znova poživil. 

Po smrti Franca Rataja združenje nekaj časa ni imelo narodnega ravnatelja. 27. aprila letos pa je generalni superior Tomaž Mavrič, ki je bil pred kratkim znova izvoljen za to funkcijo, za novega ravnatelja imenoval Roka Vinka Žlenderja. Pred dvema letoma je bil posvečen v duhovnika kot član Misijonske družbe, izhaja pa iz župnije Maribor – sv. Marija, ki jo vodijo frančiškani. Tamkajšnja župnijska cerkev je čudovita bazilika Marije Matere usmiljenja. Zadnji dve leti je bil kaplan v Dobovi, ob tem je duhovno oskrboval tudi župniji Artiče in Sromlje. Z letošnjimi premestitvami pa se je preselil v matično hišo lazaristov v Ljubljani.

“Karizma lazaristov je delo z ubogimi – materialno in duhovno ubogimi. Na to odgovarjamo z materialnimi in duhovnimi deli usmiljenja. Naša karizma so tudi misijoni (vsi poznajo Petra Opeko), ljudski misijoni po župnijah ter formacija duhovščine. Imamo nekaj profesorjev, ki predavajo na teološki fakulteti. Dober duhovnik je po mojem mnenju nekdo, ki moli, ki je človek molitve. To ni samo po sebi umevno. Biti mora v prvi vrsti duhovnik. Ne, da počne to in ono in duhovništvo pride na vrsto šele na 15. mestu. Ko sem vstopil k lazaristom, sem pustil vse ostalo ob strani,” je pred dvema letoma povedal v intervjuju za portal Aleteia.

Prvenstvena naloga narodnega ravnatelja je, da ob pomoči narodnega sveta skrbi za duhovno vzgojo članov ter spodbuja za dela krščanske ljubezni med najbolj ubogimi in oddaljenimi. Tudi Marija je sv. Katarini Laboure leta 1830 v Parizu naročila: sprejeti čudodelno svetinjo, nositi jo pri sebi, jo poklanjati drugim, še zlasti ubogim, bolnim in vsem, ki jih na svoji življenjski poti srečujemo.

S prvim avgustom letos pa začne delovati tudi Narodni svet združenja Otroci brezmadežne, ki sicer sodi pod okvir vincencijanske družine. Namestnica narodnega ravnatelja je s. Rozalija Laznik, predsednik je Zdenko Petrović, tajnica Barbara Brajer, člani pa so še Emina Mulalić, Alojzija Urigel in Slavka Janša. V zadnjih dveh letih so zaradi epidemije covid19 odpadli tradicionalni dnevi srečevanj konec novembra. Novi narodni ravnatelj Rok Vinko Žlender pa je v prvem pismu člane združenja povabil na tedenska srečanja po spletu na zoomu, kjer bi imeli premišljevanja ob prihajajoči nedeljski Božji besedi, da bi skupaj molili Večno devetdnevnico v čast Brezmadežne s čudodelno svetinjo.

Kdor se želi združenju pridružiti ali se o njem vsaj informirati, lahko obišče spletno stran www.zdruzenje-cudodelne-svetinje.si, kjer so na voljo vse potrebne informacije. Uradni sedež združenja je v Celju v Domu sv. Jožefa.

C. R.