Teološki profesor dr. Lambert Ehrlich je 26. maja 1942 padel kot žrtev komunističnega atentata. (foto: arhiv Demokracije)

Prav na današnji dan, 26. maja 2023 mineva 81 let od nasilne smrti velikega Slovenca prof. dr. Lamberta Ehrlicha, ki pa v javnosti še vedno ni prepoznan v vsej svoji veličini. Na Študijskem centru za narodno spravo je bila lani 20. aprila 2022 predstavljena biografija dr. Janeza Juhanta, Lambert Ehrlich – prerok slovenskega naroda.

Monografija obravnava celovito in izjemno bogato Ehrlichovo osebnost, in ga predstavlja kot enega najbolj izobraženih, razgledanih in delovnih slovenskih duhovnikov. Prof. dr. Lambert Ehrlich je bil veliki slovenski domoljub, vizionar, politik in znanstvenik. Rojen je bil 1878 v Žabnicah pod Svetimi Višarjami. Študiral je v Rimu, Innsbrucku, podoktorski študij pa nadaljeval v Parizu in Oxfordu. Kot profesor je deloval na Koroškem, dokler ni leta 1922 prevzel profesorskega mesta na Ljubljanski teološki fakulteti.

Z izkušnjo vseh treh totalitarizmov se je zavzemal za osvoboditev in združitev vseh Slovencev v samostojni Sloveniji. V suvereni državi je videl edino zagotovilo varne prihodnosti našega naroda, ki mu je predvidel ugledno mednarodno vlogo. Spričo izrednega intelektualnega, krščanskega, slovenskega in evropskega formata ter spričo učinkovitega vzgojnega dela, ki ga posvečal mladini, je Ehrlich predstavljal resno grožnjo enoumju, ki so ga z revolucijo začeli uvajati komunisti. Zato so ga 26. maja 1942 v središču Ljubljane ustrelili. Zaradi mučeniške smrti ter preroškosti misli in delovanja je Ehrlich aktualen tudi za današnji čas.

Njegovo bogato življenje je predstavil avtor monografije prof. dr. Janez Juhant. Srečanje je povezoval dr. Tomaž Ivešić, uvodno razmišljanje dr. Tamare Griesser Pečar pa je prebrala Marta Keršič.

Na Katoliškem inštitutu potekal tudi simpozij o Ehrlichu. Posnetek predstavitve Juhantove biografije pa si lahko ogledate spodaj:

Študijski center za narodno spravo, C. R., vir: historiavitaemagistra.si