Ljubljana, Trg republike, torek, 16. maj 2023 ob 21. uri

Slovenija obhaja 17. maja narodni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Na predvečer tega dne vabimo vse, ki v srcu dobro mislijo, na Trg republike, v središče slovenske države, kjer se bomo združili v misli in spominu, kaj se nam je kot narodu in kot posameznikom zgodilo v prejšnjem stoletju, ko je naša dežela postala žrtev demonov treh totalitarizmov. Med vojno in revolucijo smo izgubili skoraj 7 % prebivalstva, v naslednjih letih pa nas je zaznamovala še 45-letna komunistična diktatura.

Spomnili se bomo žrtev komunizma, ki so bile dolgo zamolčane in so večinoma še danes nepokopane. Na simbolnem kraju, v središču slovenske države bi jih radi vrnili v spomin narodovega občestva. Ob tem vzklikamo za Antigono: »Ne da sovražim – da ljubim sem na svetu!«

Z nami bodo tišina, mir, glasba, pesniška beseda, pričevanja varuhov spomina in članov Nove Slovenske zaveze, z nami bo misijonar Pedro Opeka (nagovoril nas bo prek posnetka) in umetniki: Marko Fink, Pavle Ravnohrib, Ana Dežman in Drago Arko ter vsa demokratično čuteča Slovenija.

Vabimo: Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza, Združeni ob lipi sprave

Veseli bomo če boste vabilo posredovali naprej in se spominske slovesnosti tudi udeležili.

Vlasta Doležal Rus, predsednica CI Prebudimo Slovenijo