Koprske orgle v stolnici (foto: Lea Kalc Furlanič)

Na zemljevid pomembnih evropskih orgelskih mest in prizorišč bodo takrat zarisani Koper, Slovenija in koprska stolnica, v kateri bodo v naslednjih letih in desetletjih doneli mogočni zvoki raznolikih orgelskih piščali pri liturgiji, na koncertih, mojstrskih tečajih, poletnih šolah in delavnicah, mednarodnih festivalih ter tekmovanjih. Inavguracija novih orgel bo ob sveti maši v soboto, 6. novembra, ob 17. uri.

Nove orgle bodo prinesle številne priložnosti na področjih glasbenega izobraževanja in poustvarjanja, mednarodnega povezovanja, turizma ter predstavljanja kulturne dediščine.

Spomladi 2018 so se pričele pripravljalne aktivnosti, ki so jeseni 2019 prešle v izvedbeno fazo s pričetkom izgradnje novega pevskega kora. 15. oktobra 2020 je Orglarska delavnica Maribor, Orgle Dvoršak d.o.o., pričela postavljati orgle koprske stolnice, nanje bodo prvič v javnosti zaigrali v soboto, 6. novembra, ob 17. uri. Pri sveti maši bodo peli združeni cerkveni pevski zbori slovenske Istre pod taktirkami zborovodij Mirana Bordona, Valentine Baričič in Mateja Lazarja, na orgle bo igral duhovnik in organist Mirko Butkovič.

Naslednji dan, v nedeljo, 7. novembra, ob 18. uri, pa bo inavguracijski koncert, organist bo Pier Damiano Peretti, italijanski organist in profesor na dunajski glasbeni akademiji.

Velike štirimanualne simfonične orgle, ki bodo največje cerkvene orgle v Sloveniji, imajo 68 registrov. Leta 1988 sta jih izdelali nemški orglarski delavnici Kleuker in Steinmeyer po načrtih francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja (1930-2019), ki si je za izvedbo projekta osebno prizadeval, ga podpiral in sodeloval pri delu projektne skupine. Zato je tudi obiskal Koper.

Orgle so pripeljali iz Švice, Fundacija Kongresshaus iz Züricha jih je preko razpisa (na katerem je bila izbrana Župnija Koper) podelila zaradi celovite obnove koncertne dvorane Tonhalle. V koprski stolni cerkvi so morali zgraditi tudi nov kor, saj prejšnji (skupaj z mnogo manjšimi orglami) ni bil statično varen in ga zato niso uporabljali od 60. let prejšnjega stoletja. Vse skupaj je Župnijo stalo 650.000 evrov, od tega je koprska mestna občina prispevala 20 odstotkov, nekaj denarja so pridobili preko razpisa ministrstva za kulturo, veliko pa iz donacij, tudi iz tujine. Akcija doniranja še teče, vse informacije o njej so objavljene na TUKAJ.

Zaradi obširnega projekta postavitve novih orgel so v Župniji vzpostavili posebno, projektno skupino, v njej zelo prizadevno delujejo: koprski župnik dr. Primož Krečič, kolavdator in vodja Komisije za orgle Škofije Koper Martin Šuštar, vodja in koordinator projekta ter zborovodja koprskega cerkvenega stolnega pevskega zbora Miran Bordon, David Tomovski, ki skrbi za področje financ in komuniciranje z javnostmi, profesor orgel Mirko Butkovič, ki pokriva področje organologije, za področje spletnih medijev je zadolžen Romeo Palčič, za sodobne tehnologije pa Klemen Omahen.

S postavitvijo Orgel koprske stolnice bo vzpostavljeno prizorišče vrhunskih glasbenih dogodkov v ambientu, v katerem živi dediščina slikarjev Vittoreja in Benedetta Carpaccia, arhitektura Giorgia Massarija in ga bogatijo bližnja krstilnica, Loggia in Pretorska palača na osrednjem mestnem trgu. Orgle so širšega pomena za celotno regijo in bodo zagotovile nov, pomemben element prepoznavnosti tako Kopra kot Slovenije.

V nadaljevanju bo sledil še niz koncertov:

– Orgelski koncert, v nedeljo, 14.11.2021, ob 19. uri, na orgle bo igral Tomaž Sevšek

– v nedeljo, 21.11.2021, ob 19. uri bo Koncert sodobne slovenske sakralne glasbe, pel bo Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem pod taktirko Ambroža Čopija, orgle bo igral Mirko Butkovič, nastopil bo tudi Zbor akademije za glasbo Ljubljana pod vodstvom Marka Vatovca, orgle bo igral Mario Perestegi

– Orgelski koncert, v nedelja, 28.11.2021, ob 19. uri, orgle bo igral David Cassan

– v petek, 3. 12., ob 20. uri bo Koncert orkestra Accademia Musicale Naonis, organist bo Alberto Gaspardo

– Gloria ob 280. obletnici smrti Antonia Vivaldija, v nedeljo, 12.12., ob 19. uri, nastopila bosta Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem ter Orkester Camerata Academica Koper, dirigent bo Slaven Kulenović

– Novoletni orgelski koncert, nedelja, 2.1.2022, ob 19. uri, orgle bo igrala Renata Bauer

Na vse dogodke je vstop prost. Obvezno je izpolnjevanje PCT-pogoja in nošenje maske.

Lea Kalc Furlanič