Kip vstalega Kristusa v Medžugorju (foto: Pixabay)

V 86. letu starosti je umrl slovenski umetnik Andrej Ajdič, so sporočili iz kroga družine. Slikar, grafik in kipar, rojen 1937 leta v Laškem, se je po študiju na dunajski Akademiji uporabne umetnosti leta 1961 vrnil v Slovenijo. Med drugim je ustvaril več kot šest metrov visoko skulpturo v bronu z naslovom Vstajenje v Medžugorju.

Iz medžugorskega kipa tečejo tudi kapljice vode, ki naj bi bile po analizi ustrezale človeškim solzam.

Ajdič se je po nižji gimnaziji v Celju izučil zlatarske obrti, obiskoval šolo za oblikovanje v Ljubljani in na Dunaju končal Akademijo uporabne umetnosti, kjer je leta 1961 diplomiral. Že leta 1960 je imel kot študent prvo samostojno razstavo na Dunaju, na prvi skupinski je sodeloval že leta 1958 v Jakopičevem paviljonu v Ljubljani, piše na spletni strani galerije in dražbene hiše Sloart.

Umetnik je zadnja štiri desetletja živel in ustvarjal sredi miru in tišine neokrnjene narave njemu tako ljube Savinjske doline. Njegova dela hranijo nekateri svetovni muzeji in galerije, med njimi Muzej Albertina na Dunaju, Mestna knjižnica v Milanu, Nacionalna biblioteka v Washingtonu, Vatikanski muzeji, Muzej sodobne umetnosti Beograd in Galerija Motte Genova.

Leta 1983 je bil izvoljen za člana L’accademia d’Europa, leta 1991 pa mu je dunajska akademija podelila častni naziv magister artium. Med drugim je njegovo delo tudi skulptura Vstajenje v enem najpomembnejših evropskih romarskih krajev Medžugorju, so še sporočili iz kroga družine.

STA