foto: posnetek zaslona
K nebeškemu Očetu je odšel duhovnik Franc Prelc, sporoča župnija sv. Anton. Služboval je v župnijah Tomaj, Auber, Rodik, Klanec, Draga, Podgorje, Škofije in Piran. Skoraj 40 let je bil župnik v Portorožu, nato pa je bil župnik in nazadnje duhovni pomočnik v župniji Bertoki, kjer je vzpostavil delovanje hiše Karitas in več programov pomoči, med drugim tudi program za pomoč alkoholikom Vrtnica, poroča spletna Družina.
Spomladi letos je obhajal biserno mašo, 60. obletnico duhovništva, ko je že vedel, da ima neozdravljivega raka na slinavki in se je že pripravljal na srečanje z Najvišjim. “Prepričan sem, da je škof Volk posredoval v nebesih zame prav zaradi molitve mnogih, mnogih. Pripravljen sem še živeti in pripravljen sem umreti, čeprav še nisem naredil vsega, kar bi moral in sčistil vsega,” je konec junija povedal v intervjuju za Radio Ognjišče. Prepričan je bil, da so bili njegovi zadnji meseci dar Boga, saj so mu zdravniki napovedali le še teden, morda mesec dni življenja, saj je rak slinavke zelo hitro napredujoč. “Zdaj je že sedmi mesec,” je dejal junija. Z boleznijo se je pogumno soočal, raka je imenoval celo za svojega prijatelja, še poroča Družina.

 

Rodil se je leta 1937 v Podgradu pri Vremah kot peti izmed devetih otrok. V duhovnika ga je posvetil škof mučenec Anton Vovk, ki se mu je po njegovi smrti zavzeto priporočal. Bil je obnovitelj in graditelj cerkva, neizbrisen pečat je pustil v Portorožu, kjer je dal zgraditi novo cerkev Rožnovenske Matere Božje, pred propadom pa je rešil prezbiterij in zvonik cerkve sv. Bernardina Sienskega, ki ga obkrožajo hoteli. Predvsem pa je bil pobudnik, ustanovitelj in voditelj različnih programov pomoči: alkoholikom in brezdomcem (v Portorožu in Truškah), odvisnikom od drog. Ko se je srečal s prvim slovenskim odvisnikom od drog, se je povezal z don Pierinom in skupnostjo Srečanje, ki je nato v svoje centre za zdravljenje odvisnosti sprejela številne slovenske fante in dekleta. Na njegovo pobudo so v Sloveniji odprli šest novih komun: na Kostanjevici pri Novi Gorici, v Čadrgu nad Tolminom, Vremskem Britofu pri Divači, pri Sveti Trojici pri Lenartu, v Kobilju v Prekmurju ter žensko skupnost na Razborju nad Sevnico. Vedno je imel odprta vrata za romarje, turiste. Bralci in poslušalci Primorskih novic in Radia Koper so razglasili leta 2007 očeta Franca za osebnost Primorske.

Pred mesecem dni je nastopil v oddaji Pričevalci.

C. R.