Med praznikom sv. Jožefa (19. marca) in Gospodovim oznanjenjem (25. marca) v Katoliški cerkvi v Sloveniji tradicionalno obhajamo teden družine.

Za teden družine 2023 smo izbrali geslo Mir se začne v družiniKer praznik sv. Jožefa letos obhajamo že v soboto, 18. marca, se bo na ta dan začel tudi program Tedna družine, in sicer bo potekal tako:

Sobota, 18. marec: dogajanje po župnijah – ogled videoposnetka in pogovor mož

Po večerni sv. maši so vsi župljani (zlasti možje in očetje) povabljeni, da po prisluhnejo videonagovoru, v katerem bo najprej ob začetku Tedna družine vse pozdravil nadškof Stanislav Zore in pogovora z Alešem Čerinom. Po polurnem predvajanju se ženske in otroci poslovijo, možje pa so povabljeni, da ostanejo in se v krogu pogovorijo o izpostavljeni temi.

Nedelja, 19. marca: dogajanje po župnijah – družinski križev pot v naravi

Na 4. postno nedeljo se po župnijah organizira družinski križev pot v naravi, ki ga lahko pripravijo družine same ali pa vzamejo katerega od predlaganih na portalu Katoliške cerkve ali Pridi.com. Za križev pot ni nujno, da so locirane posamezne postaje. Zadostuje križ, ki se nosi na čelu sprevoda. Križev pot ima lahko prvo in zadnjo postajo tudi v cerkvi, ali pa je cilj na neki vzpetini.

Ponedeljek, 20. marca – petek, 24. marca: dogajanje po domovih

Vsak večer ob 19.45 od ponedeljka do petka poteka dvajsetminutno Zoom srečanje družin.

Povezava do ZOOM srečanja.

Program: 

  • 19.45 – molitev za družino k sv. Jožefu moli določena družina, vsak dan iz druge škofije;
  • 19.47 – kratek kviz s štirimi vprašanji, pri katerem sodelujejo otroci;
  • 19.50 – resnična družinska zgodba o miru;
  • 20.00 – pesem: poje določena družina, vsak dan iz druge škofije;
  • 20.03 – zaključna molitev, kratek pozdrav škofa (vsak večer iz druge škofije) in blagoslov družinam.

Sobota, 25. marec: dogajanje po župnijah – ogled videoposnetka in pogovor žena

Podobno kot na prvi dan se tokrat predvaja videoposnetek, v katerem najprej škof Anton Jamnik posebej pozdravi vse Slovence, ki živijo v tujini. Vsi so povabljeni, da prisluhnejo polurnemu pričevanju Helene Rozman. Po končanem nagovoru se žene in matere še zadržijo in pogovorijo v ženskem krogu o izpostavljeni temi, ostali se poslovijo.

Mag. Luka Mavrič
Urad za družino SŠK