foto: SŠK

Slovenske škofije, cerkvena gibanja, ustanove in skupnosti so v preteklem letu sodelovale v sinodalnem procesu Sinode o sinodalnosti 2021-2023. Na tem mestu objavljamo sklepni dokument – Narodni sinodalni povzetek za Slovenijo. Danes ga je v Ljubljani predstavil odgovoren za sinodo pri SŠK, sicer član stalnega sveta SŠK in celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž skupaj s sodelavci. 


Narodni sinodalni povzetek – TUKAJ.


Potek sinode v Sloveniji
V sinodalni proces je v Sloveniji vstopilo vseh šest škofij. K sodelovanju so bile povabljene vse župnije, redovne skupnosti, cerkvena gibanja, skupnosti, organizacije in nasploh vsi, ki so želeli prispevati svoj pogled na življenje Cerkve. V okviru Slovenske škofovske konference je bilo ustanovljeno tajništvo za koordiniranje sinode in posebna svetovalna študijska skupina za sinodo. Odgovorni škof za sinodo je celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž. V sinodi je v različni meri sodelovala polovica župnij in drugih cerkvenih skupnosti. Več tisoč posameznikov pa je odgovorilo na posebne spletne vprašalnike.

Sklepni dokument sinode v Sloveniji
Sklepni dokument – Narodni sinodalni povzetek – je povzetek sinodalnih pogovorov Cerkve v Sloveniji. V njem se zrcali aktualno stanje cerkvenega občestva in razmišljanje sodelujočih v sinodi. Sklepni dokument v jedru navaja vsebinske sklope, ki kažejo na močne točke in posebej aktualne izzive za Cerkev v Sloveniji. Vsebinski sklopi so naslednji:

Določitev pristojnosti in odgovornosti; Hvaležnost za župnije; Mala občestva in povezovanje; Iz bogoslužja rasteta vera in cerkveno občestvo; Zagnanost laikov za sodelovanje; Sodelovanje med duhovniki in laiki; Formacija za sodelovanje in voditeljstvo; Življenje duhovnikov; Oddaljeni, odprta občestva in poslušanje; Pričevanje vernikov v javnosti; Odpiranje resničnih vprašanj; Sodelovanje med škofijami in škofi

Prihodnji koraki na sinodalni poti
Narodni sinodalni povzetek ob koncu oblikuje nekaj klicev za prihodnost, ki so povzeti iz zgornjih vsebinskih jeder. Ključni poudarek je, da naj se sinoda ne konča s tem dokumentom, temveč naj postane tudi v prihodnosti reden proces poslušanja in skupnega sprejemanja odločitev v cerkvenih občestvih. Sinoda naj se torej nadaljuje v življenju Cerkve. Konkretni prihodnji koraki so prepuščeni posameznim škofijam, župnijam in skupnostim.

SŠK