foto: SŠK

V luči sinodalnega dogajanja se je vodstvo DKPS v torek, 16. maja 2023, srečalo s predsednikom Slovenske škofovske konference in novomeškim škofom, msgr. dr. Andrejem Sajetom. Srečanja, ki je potekalo na sedežu škofije v Novem mestu, se je udeležila predsednica Marija Žabjek, duhovni asistent p. dr. Silvo Šinkovec SJ ter podpredsednik DKPS Matevž Vidmar. 

V sproščenem pogovoru smo škofu predstavili področja delovanja društva: versko poglabljanje članov, strokovna podpora, povezovanje med učitelji in poslanstvo. Predstavili smo nekatere dejavnosti (svoj Etični kodeks, strokovni seminarji za učitelje, revija Vzgoja, mednarodna konferenca o domoljubju, Teden vzgoje, mednarodna srečanja SIESC idr.). Društvo želi odgovarjati na potrebe pedagoških delavcev, ki so zaposleni v javnih šolah in želijo vero živeti v svojem poklicu. Sogovorniki smo se strinjali, da so v naši družbi še vedno zadrege, kako živeti svojo vero na delovnem mestu, kako je lahko vera navdih za povezovanje različno mislečih. Še vedno je prisotnih preveč predsodkov do različno verujočih.  Veliko časa smo namenili domovinski vzgoji, strpnemu sobivanju različnih ljudi. Škof Saje je podal svoja opažanja, da manjka zdrave domovinske zavesti in ponosa, takšnega, ki ne ogroža drugega, pač pa prinaša zdravo samozavest naroda. P. Šinkovec je izpostavil tri točke, ki so zapisane v našem etičnem kodeksu za zdravo sobivanje, kot tri stopničke sožitja: strpnost, spoštovanje in sodelovanje.

Sogovorniki nismo mogli mimo tragičnih dogodkov, ki so se zgodili v Beogradu. Bili smo si enotni, da je potrebno v slovensko šolstvo, da bi se izognili tovrstnim ekscesom prinesti marsikakšno novost. Kot omenja zadnja Bela knjiga za šolstvo, je potrebno mnogo več storiti, da bodo naši učenci spoznavali etiko, torej postajali odgovorni za svoja dejanja in spoznavali duhovno tradicijo in s tem najgloblje motivacije posameznika in skupnosti. Ob koncu smo predstavniki društva še izrazili željo, da kot katoličani in strokovnjaki v svojih poklicih ostanemo povezani s katoliško Cerkvijo na različnih nivojih, tudi prostorsko.  Škof Saje je še poudaril, da je prihodnost Cerkve odvisna od molitve, brez nje vse aktivnosti zbledijo. Predstavniki društva pa smo izrazili željo, da bi vodilni v Cerkvi  aktivneje podprli delovanje katoliških laičnih organizacij.

Matevž Vidmar, podpredsednik Društva katoliških pedagogov Slovenije