foto: Andrew Gardner / Wikipedia
Slovenska liturgična komisija, ki deluje v sklopu Slovenske škofovske konference je pred časom odgovorila na dopis Matevža Hribernika glede uveljavljanja motuproprija Traditionis custodes, ki ga je julija lani izdal papež Frančišek. Kot je znano, omenjeni motuproprij uvaja restrikcije na področju liturgične rabe predkoncilskega obreda Svete maše, ali t. i. tradicionalne latinske maše. V odgovoru Slovenska liturgična komisija meni, da bi morali predkoncilski obred popolnoma prepovedati, poroča Slowebzine.

Korespondenca med Hribernikom, sicer vidnim t .i. tradicionalnim katoličanom in Slovensko liturgično komisijo je bilo sprva očitno zasebne narave, toda odgovor, ki ga je komisija poslala Hriberniku, se je pred časom znašel na spletni strani tradicionalistične katoliške skupine Ad Dominum, ki pa je očitno dovolj obskurna, da tega ni povzel noben katoliški medij, niti kakšen drug medij, da bi odgovor pristojne institucije postal širše znan slovenski katoliški javnosti.

Hribernika je namreč na Slovensko liturgično komisijo naslovil vprašanje glede uporabe obredov po stari liturgični obliki.

Kot je zapisano v odgovoru, škof ordinarij lahko podeli dovoljenje za obhajanje obredov po stari liturgični obliki, vendar pa, kot navaja motuproprij, tega ne sme podeliti samovoljno, temveč v skladu s smernicami Apostolskega sedeža. Ob tem si mora »prizadevati za trajno edinost, da se mora zavedati, da so le pokoncilske bogoslužne knjige papeža Pavla VI. edini izraz lex orandi rimskega obreda, da naj škof zagotovi samo tam, kjer je bila do sedaj ena ali več skupin, ki obhajajo bogoslužje po misalu pred prenovo leta 1970, duhovnika, ki bo kot škofov delegat zadolžen za obhajanje sv. maše in pastoralno skrb teh, ki ne izključujejo veljavnosti pokoncilskega bogoslužja itd.«

Več si lahko preberete TUKAJ.