Dr. Anton Jamnik (foto: SŠK)

Ob 20-letnici Medicinskega centra Medicor Slovenija je v Kongresnem centru v Portorožu dvodnevni mednarodni simpozij kardiovaskularne bolezni. Udeležuje se ga več kot 50 kardiologov in srčnih kirurgov iz Slovenije in sveta; med sodelujočimi je tudi inovator, začetnik metode TAVI (menjava aortne zaklopke brez odpiranja prsnega koša) prof. dr. Alain Cribier.

»Srce govori srcu. To, kar srce ima, to lahko da,« je ob začetku simpozija, v petek, 15. decembra, o Medicinskem centru Medicor dejal škof Anton Jamnik, ki duhovno spremlja delovanje ustanove že od začetka. »Bolnik, ki pride v Medicor, ne pride le z boleznijo srca, ampak prinese v ambulanto tudi vse tisto, kar doživlja doma, v službi, prinese svojo življenjsko zgodbo. Zdravstveno osebje v Medicorju vsakega sprejme, posluša, posveti mu veliko časa, razumevanja in seveda strokovnosti. Človeka obravnavajo celostno,« je dejal škof Jamnik in posebej izpostavil ustanoviteljico in še vedno »srce in glavo« Medicorja dr. Metko Zorc: »Doktor Zorčeva je zdravnica, ki je rešila že mnogo življenj. Hvaležni smo ji.«

Da so pred 20 leti ustanovili Medicinski center Medicor, ker so želeli pomagati srčnim bolnikom in skrajšati čakalne dobe srčnih operacij, ki so bile v tistem času približno štiri leta, je povedala dr. Metka Zorc: »Danes smo veseli, da smo v dveh desetletjih v slovenski prostor prinesli nove metode zdravljenja. Rezultati so odlični, nanje smo ponosni.« Jubileja, 20-letnice delovanja, niso želeli proslaviti z zabavo, pač pa s »strokovnim kongresom, s povabilom najodličnejših strokovnjakov, nekateri so že dve desetletji povezani z nami,« je poudarila dr. Zorčeva: »Ovrednotiti želimo naše dosedanje delo in z vrhunskimi kolegi iz tujine narediti vizijo za bodoče generacije. Mlado generacijo želimo spodbuditi, da se uči, da razvija nove ideje, nove strategije, brez katerih v medicini ni napredka.« V 20 letih so v Medicorju zdravili že prek 350 tisoč srčnih bolnikov, od tega so v izolski bolnišnici izvedli prek 50 tisoč operacij.

MC Medicor je v slovenski prostor prinesel novo vizijo zdravljenja srca in ožilja, budno spremljajo najnovejše dosežke in metode operacij. Med velikimi novostmi je metoda TAVI, to je operacija srčne zaklopke brez odpiranja prsnega koša; metodo je pred 20 leti izumil dr. Alain Cribier in kmalu so jo srčni kirurgi – med prvimi je bil dr. Marko Noč – prenesli tudi v slovenski prostor.

Zato so metodo TAVI, posebno zdravljenje aortne zaklopke na manj invaziven način, vzeli za izhodišče mednarodnega simpozija ob jubileju, o metodi, ki se ves čas posodablja, pa je na simpoziju ves čas kot predavatelj in diskutant sodeloval tudi izumitelj dr. Alain Cribier. »TAVI rešuje življenja in lajša bolečine, podaljšuje kvaliteto življenja srčnim bolnikom predvsem v pozni starosti. Po metodi operirajo po vsem svetu, operiranih je bilo že prek dva milijona bolnikov, uspešnost operacij pa je nad 95 odstotna,« je povedal. V Sloveniji po metodi TAVI operirajo srčni kirurgi v obeh UKC Ljubljana in Maribor, že 15 let pa tudi v MC Medicor.

Kako uspešna je metoda TAVI, je iz svoje izkušnje pričeval dr. Ernest Petrič, ki je bil v MC Medicor operiran pred šestimi leti. »Operacija je ne le spremenila, ampak je poboljšala moje življenje. Že dva ali tri dni po operaciji, ki je bila povsem brez bolečin, sem bil v delovnem pogonu. Operacija po metodi TAVI je mojemu življenju dala novo dimenzijo, podaljšala je moje ustvarjalno življenje,« je dejal dr. Petrič in dodal, da je metoda TAVI »velik podvig zahodne medicine, MC Medicorja in vseh, ki na tem področju raziskujejo in zdravijo«.

»Podaljšujemo in rešujemo življenja,« pravi dr. Zorčeva. Medicor, ki rezultate svojega dela predstavi jasno in javno, je med kardiološkimi ustanovami z najnižjo smrtnostjo v Evropi, hkrati so med najuspešnejšimi po metodi TAVI na svetu. To se je razkrilo v delu simpozija, ko je deset kirurgov mlajše generacije iz Slovenije in bližnjih evropskih držav – med njimi tudi dr. Matic Kališnik, pred leti Družinin sogovornik, ki deluje v osrednji bolnišnici v Celovcu – predstavili svoje izkušnje »Moja TAVI operacija, ki mi je ostala v nepozabnem spominu«.

Simpozij MC Medicor pripravlja v sodelovanju z Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Društvom na srcu operiranih Slovenije.

Vir novice: Družina