Škof Jurij Bizjak (foto: SŠK)

Bratje in sestre. Pozdravljam vse brate mašnike in vse sorodnike škofa Metoda in vse, ki ste se zbrali danes v stolnici, da se ponovno spomnimo vseh njegovih velikih del, ki jih je storil med nami, in se Bogu zahvalimo za obilne milosti, ki smo jih prejeli po njegovih rokah in po njegovih molitvah.

Danes je prva obletnica njegovega odhoda v večno domovino, 23 marca 2021, čez dva dni, 25 marca 2022 pa bo prva obletnica maše zadušnice v Logu pri Vipavi in nato položitve k večnemu počitku v grobnico za oltarjem v Baziliki Kraljice Svetogorske in hkrati 37 obletnica njegovega imenovanja za koprskega škofa pomočnika s pravico nasledstva.

Tudi o škofu Metodu vsekakor veljajo besede, ki jih je Gospod povedal kralju Davidu: »Jaz sem te vzel s pašnika izza drobnice, da bi bil knez mojemu ljudstvu Izraelu. Bil sem s teboj, kjerkoli si hodil, in sem iztrebil pred teboj vse tvoje nasprotnike. Naredil ti bom veliko ime, ki bo enako imenu velikašev na zemlji« (2 Sam 7,8). Gospod ga je poklical in bil z njim in škof Metod se je odzval in bil z Gospodom: preden je prišel do oltarja in še veliko bolj potem, ko je nastopil svojo službo pri oltarju.

Po novi maši je začel opravljati sledeče službe: kaplan v Solkanu (1963–1964); tajnik škofa Janeza (1964–1974); študij duhovne teologije na Teresianumu v Rimu (1974–1976); spiritual v bogoslovnem semenišču v Ljubljani (1976–1984); generalni vikar Škofije Koper (1984–1985); škof pomočnik (1985–1987); škof ordinarij Škofije Koper (1987–2012); škof v pokoju (2012–2021). Ordinarij je bil 25 let; škof 36 let; duhovnik 58 let! Kot škof je bil dvakrat podpredsednik SŠK; odgovoren za Slovence po svetu (1990–2000); odgovoren za Slovensko karitas (2013–2015); odgovoren za misijone (2001–2021). Imel je 60 duhovnih vaj za duhovnike in diakone in bogoslovce, za redovnike in redovnice in laike. Pridigal je na 16 novih mašah. Prejel je tudi odlikovanje častnega občana občine Vipava (2017).

Za svoje novomašniško geslo si je izbral povabilo: Molimo drug za drugega, da se zveličamo! Za svoje škofovsko geslo pa psalmistove besede: Vate zaupam! Z obema gesloma se je obračal na ljudi okrog sebe in na Gospoda. Vztrajno je zaupal Bogu in ljudem in imel je poslušno srce za Boga in za ljudi. Kakor pravi odpev pri molitvah v čast svetim pastirjem: »Pastir ljubi svoje brate in sestre in mnogo moli za ljudstvo.« Vsa leta svojega škofovanja je vestno in z vsem srcem opravljal vse tri službe Cerkvi: učiteljsko in pastirsko in posvečevalno. Odlikoval se je po jasnosti v izražanju, po odločnosti in doslednosti, po modrosti in zaupanju.

Vse svoje življenje je bil poslušen Mojzesovim besedam iz današnjega berila: ‘Sedaj pa, Izrael, poslušaj postave in naredbe, katere vas učim izpolnjevati, da ostanete pri življenju in pridete v posest dežele, ki vam jo daje Gospod, Bog vaših očetov!’ (5 Mz 4,1). Mojzesova obljuba se seveda nanaša najprej na obljubljeno deželo s prestolnico Jeruzalem na gori Sion, nanaša pa se tudi na obljubljeno deželo s prestolnico Jeruzalem v nebeškem kraljestvu, kamor Gospod sprejema svoje zveste služabnike z vabilom: ‘Pojdi v veselje svojega Gospoda!’

In vse svoje življenje je navedene Mojzesove besede ne samo poslušal, ampak jih je tudi izpolnjeval in učil in tako dosegel Gospodovo obljubo, da bo velik v nebeškem kraljestvu. ‘Vi ste tisti, ki ste vztrajali z menoj v mojih preizkušnjah; in jaz vam prepuščam kraljestvo, kakor ga je moj Oče prepustil meni, da boste jedli in pili pri moji mizi v mojem kraljestvu, sedeli na prestolih in sodili dvanajstere Izraelove rodove’ (Lk 22,28-30). Naj spomin nanj nikoli ne zbledi in naj njegova slava nikoli ne zatone. Amen.

Msgr. dr. Jurij  Bizjak,
koprski škof