Cerkev sv. Petra v Ljubljani bo avgusta ostala brez bratov minoritov. (foto: Eleassar / Wikipedia)

O prvih obrisih premestitev duhovnikov (in redovnikov) smo že poročali, članek je vzbudil zelo veliko zanimanje javnosti. Predvsem v zvezi z napovedanim odhodom bratov minoritov iz župnije Turnišče. Omenjena ekipa treh patrov se seli na Ptujsko goro, kjer bo nadaljevala svoje poslanstvo.

Dobili pa smo nekaj novih podatkov o premestitvah v ljubljanski nadškofiji. Iz župnije Brezovica pri Ljubljani odhaja kaplan Janez Potisek, ni pa znano, ali bo dobil naslednika, saj oznanila o tem ne poročajo. Svojo duhovniško službo bo nadaljeval v župnijah Šenčur in Cerklje na Gorenjskem kot kaplan. Iz teh dveh župnij pa kaplan Martin Leban odhaja v Železnike, od koder kaplan Matej Rus odhaja v Litijo. Slednjo pa zapušča kaplan Tilen O. Zupanc, ki bo novi župnijski upravitelj na Jesenicah. Omenjeno župnijo je v zadnjem pastoralnem letu vodil upokojeni duhovnik msgr. Jože Hauptman po nenadnem odhodu župnika Borisa Rozmana iz kleriškega stanu. Msgr. Hauptman se vrača v Staro Loko za duhovnega pomočnika v skladu z lanskim dekretom.

Dosedanji jeseniški kaplan Tine Povirk odhaja v župnijo Ljubljana Sv. Križ, od tam pa odhaja kaplan Anže Cunk, ki naj bi bil novi bolniški duhovnik. Tudi župnija Ljubljana – Sv. Peter, kjer je tudi sedež bolniške župnije, naj bi dobila novega župnika in sicer Zdravka Žagarja. V župnijo Komenda prihaja Jože Čuk, do sedaj dolgoletni župnik v Sori.

Nas je pa na spletni strani župnije Ljubljana – Sv. Peter kar nekoliko presenetil zapis, ki so ga objavili bratje minoriti, ki obe župniji (torej tudi bolniško) upravljajo do prvega avgusta letos. Takole so zapisali: “Nepričakovana in za nas težko razumljiva odločitev ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta narekuje odhod naše redovne skupnosti iz župnije Ljubljana – Sv. Peter. Po bornem letu življenja in dela v novem okolju (p. Vito, p. Martin) je nenadna premestitev in selitev poseben izziv, tudi preizkušnja. Sveti Frančišek je dejal, da smo njegovi bratje tujci in popotniki na tem svetu. Zaupamo! Ob slovesu se Vam, dragi Šempetrčani, zahvaljujemo za sobivanje in sodelovanje. Po svojih močeh smo se trudili živeti med vami kot Frančiškovi bratje ter oznanjati evangelij. Hvala za vašo naklonjenost in dobroto. Opravičujemo se za naše pomanjkljivosti in napake. Naj dobri Bog blagoslavlja nove dušne pastirje, vaše občestvo, družine in prihodnje rodove. S svetim Frančiškom vam kličemo: MIR IN DOBRO!”

Iz prve številke letošnjih Sporočil slovenske minoritske province je sicer razvidno, da je slovenska minoritska provinca ljubljanski nadškofiji vrnila v upravljanje samo bolniško župnijo. Vsebina pogovorov med ljubljanskim nadškofom Stanislavom Zoretom ter provincialom p. Milanom Kosom nam sicer ni znana, očitno pa je odločitev o vrnitvi obeh župnij v “paketu” sprejela ljubljanska nadškofija. Kar bo seveda samo še podžgalo govorice o tem, da je minorite iz Turnišča izgnal murskosoboški škof Peter Štumpf.

Kakorkoli že, vojaški duhovnik p. Vito Muhič odhaja v Piran v tamkajšnji minoritski samostan, p. Martin Gašparič v Olimje, p. Vladimir Rufin Predikaka pa v Videm pri Ptuju.

Dodano 18. julija:

Na podatke iz ostalih štirih škofij še čakamo, je pa preko kuloarjev zaokrožila novica, da je celjska škofija enega klerika (začasno?) izgubila, ker je najavil izstop iz kleriškega stanu, po drugi strani pa duhovnik, ki je najavil izstop, prihaja v celjsko škofijo iz murskosoboške. Gre za dosedanjega župnika Velike Polane Borisa Tibauta, ki naj bi bil v sporu z lokalnim škofom, sedaj pa naj bi ga, kot je preko facebooka skozi vrstice namignil Vinko Čonč, poskusno sprejeli v celjsko škofijo, kjer je nekoč že krajši čas deloval kot kaplan v Šentjurju.

Dodano 23. julija:

Doslej so premestitve objavile tri škofije: mariborska, novomeška in celjska. Ostale tri še čakamo. Je pa prišlo v javnost, da je bila sprememba v župniji Sora preklicana, župnik Jože Čuk še naprej ostaja tam.

Iz župnije Turnišče (škofija Murska Sobota) pa so sporočili, da bo v avgustu upravitelj župnije (po odhodu minoritov) Lojze Kozar ml.

C. R.