foto: Pixabay

Prvi četrtek v mesecu posebej molimo za duhovne poklice, tako bodoče kot obstoječe, za njihovo stanovitnost in svetost. Že nedavno pred nedeljo dobrega pastirja smo nekaj zapisali o tem, kako pomembna je skrb za duhovne poklice in tudi za evangelizacijo – da bi znali Boga res slišati, zlasti pa prisluhniti Njegovemu klicu. Kajti ko sledimo Njegovemu klicu, v svojem srcu doživljamo mir. V hrupu sedanjega sveta pa nas obisk maše zgolj navade pusti hladne in brez blagoslova.

Velikokrat slišimo, da je duhovnih poklicev “premalo”. Statistika je sicer res neusmiljena, vendar pa je po drugi strani res, da nam Bog daje toliko duhovnih poklicev, kolikor jih v resnici potrebujemo. Bolj ko se bomo sami spreobračali in se pustili Bogu, da nas oblikuje kakor glino, več blagoslova bomo imeli tudi pri duhovnih poklicih. Spomnimo se torej posebej danes v molitvi svojega župnika, kaplana, duhovnega pomočnika, pa papeža, svojega škofa, ostalih duhovnikov, diakonov, bogoslovcev, misijonarjev, redovnikov in redovnic.

Zato predlagamo, da posebej danes zmolimo tole molitev sv. Terezije Deteta Jezusa:

Jezus, večni veliki duhovnik, ohrani svoje duhovnike v zavetju svojega presvetega Srca, da jim nihče ne bo mogel škodovati. Ohrani njihove maziljene roke, ki se vsak dan dotikajo Tvojega presvetega Telesa. Ohrani čiste njihove ustnice,  ki jih pordečila Tvoja predragocena kri. Ohrani čista in sveta njihova srca, ki so zapečatena z vzvišenim znamenjem Tvojega svetega duhovništva. Naj rastejo v ljubezni in zvestobi do Tebe, obvaruj jih vsega posvetnega. Daj jim skupaj z oblastjo spreminjati kruh in vino tudi moč spreminjati srca. Blagoslovi njihovo delo z obilnimi sadovi in podeli jim nekoč krono večnega življenja. Amen.

Zmolimo tudi molitev za duhovne poklice nasploh:

Nebeški Oče, tvoj Sin nam tudi danes govori, da je žetev velika, delavcev pa malo. Spodbuja nas, naj tebe, Gospodarja žetve, prosimo: Pošlji delavce na svojo žetev!

V našem razdvojenem svetu potrebujejo mladi veliko poguma in milosti, da bi odkrivali prave vrednote, iz njih živeli in šli za tvojim klicem. V Jezusovem imenu te prosimo: tvoja milostna moč naj prebuja med nami duhovniške in redovniške poklice.

Pomagaj nam, da bomo cenili tvoje darove, zlasti tiste, ki nam jih ti daješ po bratih in sestrah v duhovnih poklicih. Varuj nas, da ne bomo nikogar ovirali na poti v tvojo posebno službo. Navdihuj nas, da bomo vsakega razumeli, spremljali in podpirali pri njegovem odločanju.

Vodi nas, da bomo v Cerkvi na Slovenskem živeli, zoreli in ravnali kot člani tvoje velike družine. To te prosimo po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

G. B.