foto: PIxabay

Slepi in slabovidni verniki s podporo matične invalidske organizacije Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije ter drugih organizacij in posameznikov v okviru Katoliške cerkve, pripravljamo nekatere aktivnosti, posebej namenjene slepim in slabovidnim. 

V letu 2023 so predvidene naslednje aktivnosti:

Sveta maša v spomin dobrotniku Tomu Zupanu

V petek, 2. junija ob 19. uri bo v kapelici sv. bratov Cirila in Metoda na Okroglem pri Kranju sveta maša v spomin msgr. Tomu Zupanu, velikemu dobrotniku slepih in slabovidnih. Sveto mašo bomo neposredno prenašali na valovih radia Ognjišče, spremljati pa jo bo moč tudi po video povezavi preko spletne strani Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Obisk maše v živo ni možen zaradi premajhnega prostora. Sveta maša se namreč daruje v prostorih vile, ki jo je Tomo Zupan zapustil slepim.

 

Romanje

Po nekajletnem premoru bo letos znova organizirano romanje za slepe in slabovidne ter njihove prijatelje. Potekalo bo v torek 13 in sredo 14. Junija 2023. Naš prvi cilj bo svetišče Trsatske Matere Božje s frančiškanskim samostanom blizu Reke, ki je najstarejše Marijino svetišče na Hrvaškem. Nato bomo poromali še k Svetemu Blažu, zavetniku zoper bolezni grla in vratu, ki mu je posvečena cerkev v Vodnjanu, ki je tudi prava zakladnica svetih relikvij in številnih sakralnih predmetov. Drugi dan se bomo spoznali z mlado mučenko zgodnjega krščanstva Sveto Foško, zavetnico bolehnih. V Poreču pa si bomo ogledali Eufrazijevo baziliko, ki je biser bizantinske sakralne umetnosti in arhitekture ter romanje sklenili v stolnici Marijinega Vnebovzetja.

Informacije in prijave: Albina Krek, Tel.: 041 48 15 47).

 

Zahvalni dan slepih in slabovidnih

V zahvalo za vse prejete milosti ter za naše dragocene prijatelje, spremljevalce in dobrotnike, slepi in slabovidni vsako leto pripravimo zahvalno sveto mašo. Letos se bomo zbrali v soboto, 26. avgusta v svetišču Marije pomočnice na Rakovniku v Ljubljani. Sveto mašo bo daroval novomeški škof Andrej Saje, po maši pa bomo spoznali božjega služabnika Andreja Majcna. Srečanje, ki bo potekalo med 10. in 14. uro, bomo sklenili z druženjem ob pogostitvi.

 

Duhovne vaje

V letošnjem letu bomo organizirali dvoje duhovnih vaj:
–        Od 21. do 24. septembra v Frančiškanskem samostanu v Nazarjah, pod vodstvom kapucina p. Miha Sekolovnika. Te duhovne vaje so primerne za tiste, ki že imajo izkušnjo duhovnih vaj.
–        Od 2. do 5. novembra v Ignacijevem domu v Ljubljani, pod vodstvom jezuita p. Janeza Poljanška. Te duhovne vaje so primerne za vse, tudi za tiste, ki se duhovnih vaj še nikoli niso udeležili. Po potrebi bomo posamezniku zagotovili tudi spremstvo.

 

Tabor slepih in slabovidnih

Škofijska karitas Ljubljana vsako leto organizira zimski in poletni tabor za slepe in slabovidne. Tabori so namenjeni predvsem posameznikom z manj možnostmi navezovanja socialnih stikov. Zimski tabor je februarja potekal v Halozah, poletni pa bo od 3. do 10. julija potekal v Loškem Potoku.

Informacije in prijave: Škofijska Karitas Ljubljana, tel.: 051) 693 322, ali e-pošta: [email protected]

 

Še nekaj drugih aktivnosti:

  • Skupina za duhovno rast: se pod vodstvom Sonje Pungertnik enkrat mesečno srečuje preko spleta.
  • Postne in adventne duhovne obnove: – v živo ali preko spleta.
  • Časopis z duhovnimi vsebinami »Sodelavci v ljubezni«: izhaja štirikrat letno v brajevi pisavi in v zvočnem zapisu, izdaja pa ga Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije.
  • Oddaja Luč v temi: je na valovih Radia Ognjišče na  sporedu vsako drugo nedeljo v mesecu ob 21. uri.

Informacije in prijave:
Sonja Pungertnik
tel.: 041 436 730
e-pošta: [email protected].

Sonja Pungertnik