foto: škofija Celje

Včeraj je celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž z odlokom za celjsko škofijo ustanovil Urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab.

“Papež Frančišek je v Apostolskem pismu v obliki motu proprio VOS ESTIS LUX MUNDI – VI STE LUČ SVETA z dne 7. maja 2019 določil, da se v škofijah ustanovi enega ali več stalnih in javnosti lahko dostopnih sistemov za prijavo spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja. Drugi člen tega Apostolskega pisma določa, da škofije posamično ali skupaj ustanovijo sistem za prijavo spolnih zlorab, ki ima lahko tudi obliko urada,” je v odloku zapisal celjski škof.

“Zato določam ustanovitev Urada Škofije Celje za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab, katerega namen je pomoč žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja ter preprečevanje ponavljanja teh zločinov, ki »žalijo našega Gospoda, povzročajo telesno, psihično in duhovno škodo žrtvam ter prizadenejo skupnost vernikov« (Vi ste luč sveta).”

Urad bo imel sedež na naslovu Odvetnik Pavel Teršek, Mestna ulica 2, 3270 Laško, in bo deloval po priloženem STATUTU v skladu z Apostolskim pismom papeža Frančiška “Vi ste luč sveta”, s “Smernicami za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih oseb v Katoliški cerkvi v Sloveniji” ter z drugimi zavezujočimi dokumenti Cerkve, ki sta jih ali jih še bosta izdala Sveti sedež in Slovenska škofovska konferenca glede spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja.

C. R.