foto: SŠK

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje je v sredo, 28. septembra 2022, obiskal morišče pod Macesnovo Gorico v Kočevskem Rogu, so sporočili iz SŠK. 

Pridružili so se mu tudi župnik v Kočevju Damjan Štih, župnik v Kočevski Reki in dekan kočevske dekanije Jože Milčinovič ter gradbeni nadzornik pri izkopu jame Tone Ostanek. Navzoče je v imenu Uprave za vojaško dediščino pri Ministrstvu za obrambo pozdravil Gregor Kaplan.

Na omenjenem kraju od lanske jeseni potekajo izkopavanja posmrtnih ostankov najmanj 3.000 slovenskih mož in fantov, ki so jih junija 1945 tja pripeljali iz Škofovih zavodov iz Šentvida nad Ljubljano ter zverinsko umorili. Arheologi trenutno še izkopavajo posmrtne ostanke umrlih in njihove osebne predmete.

Škof Saje je skupaj z navzočimi opravil molitev za umorjene in vse rajne, še posebej za žrtve vojne in njihove svojce, za mir in za spravo. Globoko pretresen nad zločinskimi dejanji je izrazil pričakovanje, da država in pristojne službe poskrbijo za dostojen pokop vseh nasilno umorjenih med in po drugi svetovni vojni in da dobijo svoje mesto v narodnem zgodovinskem spominu. Po njegovih besedah je v Sloveniji med vsemi vpletenimi najprej potrebno priti do soglasja o zgodovinskih dejstvih, ki je nujno za nadaljevanje procesa sprave. Morišče pod Macesnovo Gorico je po do sedaj znanih in zbranih podatkih največje skupinsko grobišče slovenskih mož in fantov.

Pred breznom pod Macesnovo Gorico bo v ponedeljek, 31. oktobra 2022, spominska slovesnost za umorjene na tem kraju.